Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Najmanje 30 mrtvih u Iraku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje 30 osoba je poginulo , a deseci su ranjeni u četvrtak u napadu bombaša samoubojice nedaleko od šijitskog svetišta u gradu Najafu na jugu Iraka, objavili su policijski izvori, a prenose agencije.

Izvori kažu da se bombaš raznio u trenutku kad je zaustavljen na kontrolnoj točki na cesti koja vodi prema svetištu posvećenom imamu Aliju, najsvetijem mjestu šijitskog islama, javio je Reuters.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 21 osoba je ranjena Irak: U dva samoubilačka napada auto-bombom sedam mrtvih Slika nije dostupna Ranjeno 37 oosba U eksplozijama u Iraku osmero poginulih

- Jedan je muškarac aktivirao eksploziv na ulazu u tržnicu kod starog grada Najafa, 150 metara od mauzoleja imama Alija, i nedaleko od ureda ajatolaha Alija Sistanija, rekao je za AFP policijski izvor.

Lokalni medicinski izvori rekli su da je u eksploziji poginula 31 osoba, te da je najmanje 55 osoba ranjeno.

Televizijska postaja al-Forat javila je da je riječ o dva odvojena bombaška napada, od kojih je jedan bio samoubilački.

Policija je pojačala ophodnje po središnjim dijelovima grada, a svi su dućani zatvoreni.

Najaf, sveti šijitski grad, bio je više puta metom napada iračkih pobunjenika, a američki i irački dužnosnici tvrde da je cilj tih napada izazivanje sektaškog građanskog rata u Iraku.

Uglavnom šijitski Najaf, koji se nalazi 160 km južno od glavnog grada Bagdada, bio je u proteklom razdoblju politički relativno stabilan, u usporedbi s drugim dijelovima Iraka u kojima bjesni sunitska pobuna protiv vlade premijera Nurija al-Malikija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene