Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zabrana isticanja zastave Hrvatskoga vijeća obrane na jučerašnjem derbi susretu između nogometaša Zrinjskog i Veleža postao je predmet žestokih osuda političkih stranaka i stradalničkih udruga Hrvata Mostara.


Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine najoštrije je osudila zabranu isticanja zastave Hrvatskoga vijeća obrane. Sudac Midhata Arnautovića nije želio započeti drugo poluvrijeme nogometnog susreta dok se ne ukloni zastava HVO-a s zida tribine gdje su se nalazili navijači Zrinjskog - 'Ultrasi'.

Vezani članci Slika nije dostupna 81 godina zatvora četvorici bivših pripadnika HVO-a Slika nije dostupna Obnova postupka za bivšeg pripadnika HVO-a?

'Ovaj čin gruba je uvreda cjelokupnom hrvatskom narodu u BiH, a posebno hrvatskim braniteljima - pripadnicima HVO-a, koji su pod ovom zastavom ginuli braneći i Bosnu i Hercegovinu. Ovo poniženje hrvatskih branitelja i cjelokupnog hrvatskog naroda u BiH tim je veće što se ovaj necivilizacijski čin dogodio upravo na dan obilježavanja 17. obljetnice utemeljenja HVO-a', navodi se u priopćenju HDZ-a BiH.

Dodaje se kako je pored zamolbe predstavnika Zrinjskog da se posebno zbog te činjenice zastava ne skida, sudac Midhat Arnautović nije popustio, a 'Ultrasima' nije preostalo ništa drugo nego skinuti zastavu sa zida i ponovno je razviti na istočnoj tribini stadiona HŠK Zrinjski.

'Zastava HVO-a je svetinja hrvatskog naroda u BiH i ona nikoga u BiH ne bi smjela vrijeđati, te tražimo od najodgovornijih ljudi u Nogometnom savezu BiH da odmah pokrenu disciplinski postupak protiv imenovanog suca, te da ga se najoštrije sankcionira, ne samo zbog necivilizacijskog čina, već i zbog iskazane netolerantnosti i nesnošljivosti prema obilježjima hrvatskog naroda u BiH', dodaje HDZ. I stradalnička udruga HVIDRA osudila je ponašanje suca tražeći poduzimanje sankcija.