Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oko 100.000 ruskih vojnika raspoređeno je na istočnoj granici Ukrajine.


Ukrajinski ministar obrane priopćio je kako je uz istočnu ukrajinsku granicu raspodijeljeno oko 100.000 vojnika. 'Gotovo 100.000 vojnika raspoređeno je na granici s Ukrajinom', rekoa je Andriy Parubiy, predsjednik ukrajinskog nacionalnog sigurnosnog vijeća.

Vezani članci Slika nije dostupna Zabrinutost zbog Krima: Vojni brodovi SAD-a u Crnom moru Slika nije dostupna U jeku najgoreg sukoba Istoka i Zapada: Rusija izvela nuklearnu vojnu vježbu

To je više nego trostruko veći broj vojnika od informacija koje su nešto ranije agencije objavile, pozivajući se na izvore obavještanijh agecija SAD-a i EU.

Podsjetimo, glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen poručio je u srijedu nakon razgovora s američkim predsjednikom Barrackom Obamom da je privržnost saveznika kolektivnoj obrani 'nesalomljiva'.

'Naša privrženost obrani saveznika je nesalomljiva', priopćio je Rasmussen nakon susreta s Obamom, koji je u srijedu boravio u jednodnvnom posjetu u Bruxellesu. 'Mi ne tražimo sukob, ali nećemo ustuknuti budemo li izazvani. Naš je Savez više od vojnog saveza, mi smo zajednica vrijednosti, koja donosi nadu narodima koji traže slobodu i mir', rekao je Rasmussen.

Glavni tajnik također ističe punu potporu saveznika suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, s kojom će NATO intenzivirati vojnu suradnju, uključujući i pomoć Ukrajincima da moderniziraju svoje oružane snage.

VIDEO Obavještajci: Rusi DRASTIČNO gomilaju vojnike na granici s Ukrajinom!

'Dok se pripremamo za naš sljedeći summit kasnije ove godine u Walesu, mi ćemo razmotriti naše odnose s Rusijom, pojačati suradnju s našim partnerima, dalje ćemo jačati kolektivnu obranu', rekao je glavni tajnik NATO-a.

Baltičke zemlje i Poljska proteklih su tjedana tražile od saveznika da pojačaju svoju nazočnost u tom području u blizini Rusije. NATO je na te pozive odgovorio slanjem AWACS-a, zrakoplova za rano upozoravanje, a Sjedinjene Države su u Poljsku poslale 12 lovaca F-16, transportne zrakoplove i tri tisuće vojnika. Amerikanci su u Litvu poslali šest vojnih zrakoplova F-15 kako bi pojačali nadzor zračnog prostora u baltičkim zemljama.

Američki predsjednik Barrack Obama poručio je u svom govoru pred oko dvije tisuće odabranih uzvanika u kulturno centru u Bruxellesu da 'zemlje NATO-a nikada nisu same'. 'Zrakoplovi NATO-a danas potroliraju iznad baltičkih zemalja, pojačali smo nazočnost u Poljskoj, a spremni smo učiniti i više', rekao je Obama. Rusiji je poručio da će na kraju shvatiti da svoje ciljeve ne može postizati silom.

'S vremenom, a dok smo mi ujedinjeni, ruski narod će shvatiti da ne može brutalnom silom postići sigurnost, prosperitet i status kakav želi', rekao je Obama. Dodao je da je ukrajinska kriza test za Europu, Sjedinjene Države i međunarodni poredak, koji su stvarale generacije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook