Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokreni nešto svoje

Na radionicama se traži stolica više! Ruše predrasude i stereotipe, a pritom se originalno umjetnički izražavaju i brinu o okolišu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uključivanje u društvo, suzbijanje predrasuda, umjetnost i kreiranje njihove su niti vodilje. ROUM, što je skraćenica od Romi i umjetnici, projekt je u okviru Romske organizacije mladih koji pruža mogućnost mladim Romima za sudjelovanje u kreiranju politika za mlade. ROUM je njihov centar za spašavanje odbačenih predmeta, gdje se Romi i umjetnici okupljaju kako bi metodom nadciklaže od otpada stvorili unikatne predmete za dizajn interijera.

''Metoda nadcikliranja postupak je prenamjene odbačenih stvari, otpada, u drugu stvar. Na takav način dobivate novu vrijednost i produžite vijek uporabe početne stvari odnosno materijala. Time smanjujemo masovnu potrošnju'', objašnjavaju iz zajednice koja samo recikliranje vodi na viši nivo te ga čini još zelenijim i održivijim.

Proizvode dizajnirana, unikatna umjetnička djela od metala i drva, a uz to rade skulpture i od elektroničkog otpada. ''Svako takvo umjetničko djelo, da bi bilo kompletirano, ima svoju digitalnu priču i e-putovnicu te je zaštićeno blockchain-tehnologijom. Trenutačno imamo i izrađena tri prototipa ‘Skinsa’, dizajnirane odjeće za kofere rađene od recikliranog materijala. S pravom proizvodnjom još nismo počeli'', kažu ovi kreativci.

Svaku njihovu proizvodnu radionicu prati i radionica Digital story telling koja je namijenjena učenicima od petog do osmog razreda osnovne škole. ‘’Ako nam je naručitelj donator ili neka druga pravna osoba, onda sukladno o dogovoru možemo održati izložbu, okrugli stol, predavanje i slično. Teme su upcycling, ekologija, socijalno poduzetništvo, uključivanje marginaliziranih skupina'', kažu o svom djelovanju.

Zainteresiranih za njihov projekt, a i same radionice ima. ''Nikada se nismo suočili s problemom izostanka interesa. U radionici Digital story telling djeca vole sudjelovati jer imaju pristup nekom novom znanju koje im u školama nije dostupno, a oni sami i ne primijete koliko uče s obzirom na to da se sve radi kroz interakciju i igru, što je mladima osobito privlačno.''

U svojem djelovanju, a prvenstveno proizvodnji, društveno su odgovorni. Uzmemo li za primjer metodu nadcikliranja, sva se njihova umjetnička djela sastoje od minimalno 90 posto otpada. ''Na takav način doprinosimo ekološkim ciljevima, a prije svega smanjenju masovne potrošnje'', obrazlažu.

Njihov je trud i rad prepoznat te su osvojili novčana sredstva i mentorsku pomoć natječaja ''Pokreni nešto svoje'', na što su osobito ponosni. ''Dio novca ide u opremu poput laptopa i kamera, a značajniji dio uložit će se za završavanje procesa digitalne priče, QR kodova i blockchain-zaštite svakog proizvoda. Osim toga proizvest će se nova kolekcija od 20-ak proizvoda, a njih 30-ak pripremit će se za prodaju'', kažu i dodaju da će im mentorski savjeti koristiti u stabiliziranju prodaje i samom djelovanju ROUM-a kao gospodarske djelatnosti unutar ROM HR-a. ''Pokreni nešto svoje'' program je potpore poduzetničkim projektima u Hrvatskoj koji promovira projekte s pozitivnim društvenim utjecajem te korisnicima pruža mentorstvo u razvoju poduzeća te bespovratna sredstva.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene