Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pod prisilom

Roditelji prodali 14-godišnju kćer za udaju za 1480 dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
14-godišnja djevojčica bila je prisiljena na udaju za muškarca koji je stariji od nje 20 godina. Roditelji su je predali u zamjenu za zlatnu ogrlicu.

Djevojčica je udana u rujnu prošle godine, no video je došao na vidjelo usred dramatičnog povećanja broja prisilnih maloljetnih brakova u Australiji, posljednjih nekoliko godina.

Pročitajte i ovo Tomislav Saucha stigao u Remetinec Vrhovni sud odbio žalbu Tomislav Saucha stigao u Remetinec na izdržavanje kazne, dobio je tri godine zbog afere "Dnevnice" Ilustracija Našli mu i drogu Pretjecao kolonu vozila pa se žalio na novčanu kaznu: Pogledajte kakvu mu je kaznu sud sada odredio

Australska mreža 7 News je dobila snimke i izvijestila da je mlada mladenka predana za brak od strane roditelja u zamjenu za zlatnu ogrlicu u vrijednosti 1480 australskih dolara.

Snimke su pronađene na mladoženjinu telefonu od strane policije koja je uhitila i njega i Imam, imenovanog kao Ibrahim Omerdić, koji je obavio ceremoniju kada je bio vođa bosanskog islamskog društva i Noble Park džamije.

Optuženi mladoženja, Mohammad Shakir (35), koji je šest mjeseci čekao u zatvoru na sudski proces, zaplakao je tijekom predraspravnog saslušanja.

Između prosinca 2014. i siječnja 2017. godine, izvještaji govore o 57 slučaja malodobnih nevjesti u Australiji, gdje je zakonska dob za brak 18 godina. Od njih 57, 34 ih je bilo u dobi od 16 do 17 godina, 12 ih je bilo u dobi od 14 do 15 godina,  sedam ih je bilo u dobi između deset i 13 godina, a četiri su mlađe od 10 godina. Većina tih prijestupa odvijala se na području Sydneya.

U posljednje dvije godine, skupina za zaštitu djece, Plan International Australia, identificirala je još 250 slučajeva malodobnog braka diljem Australije.

Budući da djelo maloljetničkog braka nije bilo kazneno do 2013. godine, policija ne može podnijeti kaznenu prijavu protiv slučajeva koji su se dogodili prije toga. Međutim, broj predmeta koji se istražuje od strane Federalne policije udvostručen je u posljednjih godinu dana.

Kazna za prisiljavanje djeteta na brak je do 25 godina zatvora.

Prisilan brak, uključujući i maloljetni brak, također je u porastu u Velikoj Britaniji prema podacima koje su zajednički izdali Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo unutarnjih poslova, prenosi Independent.

Statistika je pokazala 17 posto povećanja broja djece za koje se vjeruje da su bili prisiljeni na brak, obično s mnogo starijim muškarcem, između 2015. i 2016. godine.

Godine 2016. jedinica za prisilne brakove u Ujedinjenom Kraljevstvu dala je savjete ili potporu vezanu uz moguće prisilne brakove u 1428 slučajeva, od čega 26 posto uključuje žrtve mlađe od 18 godina.

Šest zemalja s najvećim brojem prisilnih maloljetnih brakova su Pakistan, Bangladeš, Indija, Somalija, Afganistan i Saudijska Arabija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene