Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Biračka mjesta

Upućena prosvjedna nota ruskome veleposlaniku u Moldaviji: "Rusija ovime potkopava suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje"

Biračko mjesto
Biračko mjesto Foto: Getty Images
Moldavija je uputila službeni prosvjed ruskom veleposlaniku jer, zbog nadolazećih izbora, Moskva namjerava otvoriti veći broj biračkih mjesta nego što je bilo predviđeno.

Moldavija je priopćila da je uputila službeni prosvjed ruskom veleposlaniku u Kišinjevu zbog odluke da se otvore biračka mjesta za predsjedničke izbore u Rusiji u odcijepljenoj moldavskoj regiji Pridnjestrovlje.

Ruski veleposlanik Oleg Vasnecov pozvan je u utorak, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova na društvenim mrežama.

Pročitajte i ovo Razoren grad Avdiivka Potencijalna opasnost "Ovako će izgledati baltičke zemlje ako ih napadne Rusija": Grozomorno upozorenje o sudbini europskih gradova

Ministarstvo je prethodno dogovorilo jedno biračko mjesto u glavnom gradu Moldavije Kišinjevu za izbore planirane od petka do nedjelje, ali Moskva umjesto toga namjerava otvoriti šest u odcijepljenom Pridnjestrovlju.

"Tom se akcijom krši međunarodno pravo, potkopavajući suverenitet i teritorijalni integritet Moldavije", dodalo je ministarstvo.

Vasnecov je rekao novinarima da je prosvjed ministarstva "neutemeljen", dodajući da više biračkih mjesta ima cilj osigurati sudjelovanje ruskih građana na izborima.

Pročitajte i ovo Visoki američki dužnosnici izjavili da se SAD spremao za mogućnost ruskog nuklearnog napada na Ukrajinu Otkrili dužnosnici SAD se spremao za ruski nuklearni napad na Ukrajinu, otkrili i kada: "Bilo je jasnih naznaka..."

Vlasti Pridnjestrovlja, separatističke moldavske proruske regije, usvojile su krajem veljače službenu deklaraciju kojom zahtijevaju "zaštitu" Rusije zbog "društvenog i ekonomskog pritiska" moldavske vlade.

Pridnjestrovlje, uzak pojas zemlje između Moldavije i Ukrajine, ne priznaje središnju moldavsku vlast nakon kratkog rata 1992. godine. Po službenim podacima, Rusija ondje još uvijek ima 1500 vojnika u navodnoj mirovnoj misiji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene