Obavijesti Video Pretražite Navigacija
APEL IZ MOLDAVIJE

Širi se sukob? Separatisti iz Pridnjestrovlja zatražili zaštitu Rusije

Vlasti Pridnjestrovlja, separatističke moldavske proruske regije, usvojile su u srijedu službenu deklaraciju kojom zahtijevaju "zaštitu" Rusije zbog "društvenog i ekonomskog pritiska" moldavske vlade.

"Pridnjestrovlju je nametnut socijalni i ekonomski pritisak, koji je suprotan europskim načelima, zaštiti ljudskih prava i slobodnoj trgovini", kaže se u izjavi kojom se ruski parlament poziva da "provede mjere za zaštitu Pridnjestrovlja", gdje živi "više od 220.000 ruskih državljana" suočenih s pojačanim pritiskom moldavskih vlasti.

Dokument, u kojem se ne navodi kakve točno mjere zaštite od Rusije očekuju, podsjeća na sličan zahtjev proruskih separatista u istočnoj Ukrajini, u veljači 2022., što je bio jedan od izgovora Vladimira Putina za pokretanje invazije na Ukrajinu.

Pridnjestrovlje, uzak pojas zemlje između Moldavije i Ukrajine, ne priznaje središnju moldavsku vlast nakon kratkog rata 1992. godine. Po službenim podacima, Rusija ondje još uvijek ima 1500 vojnika u navodnoj mirovnoj misiji.

Pročitajte i ovo U Splitu organiziran prosvjed zbog ubojstva Luke Bančića - 18 Danas Luka, sutra JA VIDEO/FOTO Održan prosvjed zbog ubojstva Luke Bančića: Policija objavila koliko se ljudi okupilo

Od ruskog napada na Ukrajinu u veljači 2022., redovito se pojavljuju nagađanja o mogućem ruskom napadu iz Pridnjestrovlja prema velikom ukrajinskom lučkom gradu Odesi, na Crnom moru.

Moldavska vlada nedavno je uvela carinske pristojbe na uvoz iz Pridnjestrovlja, što je jako pogodilo tamošnji proračun. Pridnjestrovski predsjednik Vadim Krasnoselski tvrdi da se ondje zapravo provodi politika genocida putem ekonomskih, fizičkih, pravnih i jezičnih pritisaka iz Moldavije.

Pročitajte i ovo Samit u Tirani Neformalni razgovor VIDEO Kamere uhvatile Plenkovića i Vučića, opušteno ćaskali na samitu u Tirani

"To je propaganda, nevažan događaj koji ne zaslužuje pozornost međunarodnih medija ili senzacionalne naslove" rekao je glasnogovornik moldavske vlade Daniel Voda prije nego što je usvojena pridnjestrovska deklaracija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene