Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Miroljubivost: Ispred Hrvatske Senegal, Namibija...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Norveška je najmiroljubivija država svijeta, Irak je posljednji na popisu od 121 zemlje, a Hrvatska je na 67. mjestu, odnosno negdje oko sredine.

To se vidi iz rezultata u srijedu objavljena istraživanja stručne skupine lista The Economist.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zatražio azil Norveška uhitila Medvedeva: Pokušao je ilegalno prijeći granicu s Rusijom Sobovi Ruska trava je zelenija Sobovi izazvali međunarodni incident! Rusija zaprijetila Norveškoj: "Skupo ćete to platiti"

Takozvani Globalni indeks mira ocjenjuje države prema 24 kriterija, od raširenosti nasilja i organiziranog kriminala do izdataka za vojsku.

Norvešku slijede Novi Zeland i Danska, zatim Irska, Japan, Finska i Švedska, a na dnu popisa, ispred Iraka, nalaze se Sudan, Izrael i Rusija. Sjedinjene Države su tek na 96. mjestu.

Hrvatska je 67. na tom popisu, a neposredno iznad nje su Jordan, Namibija, Senegal i Nikaragva, a slijede je Malavi, Bolivija i Peru.

Od zemalja bivše Jugoslavije Slovenija je najbolje plasirana, na 15. mjestu, Bosna je 75., Makedonija 82. a Srbija 84. To su ujedno jedine europske zemlje, uz Tursku, Ukrajinu, Rusiju i Moldaviju, koje je Hrvatska nadvisila na ovom popisu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene