Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bez suočavanja s prošlošću i stvarnom odgovornošću za ratove na području bivše Jugoslavije ne može biti pomirenja među narodima i državama, a temeljna odgovornost za stradanja i razaranja je na velikosrpskoj politici pa bi svi iz toga trebali izvući odgovarajuće zaključke, rekao je hrvatski šef diplomacije Miro Kovač za bosanskohercegovački list od ponedjeljka.


"Glavna pokretačica ratova u Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj, BiH i na Kosovu bila je agresivna velikosrpska politika. S time se treba suočiti i izvući odgovarajuće zaključke", kazao je ministar vanjskih poslova u intervjuu za "Dnevni avaz".

Vezani članci Andrej Plenković Plenković o smjenama Brkića i Kovača: "Na ključnim funkcijama ne može biti netko tko je jučer govorio kako ništa ne valja" Slika nije dostupna Kovač o blokadi pregovora: 'Radi se samo o tome da mi želimo pomoći Srbiji'

Istaknuo je da se suočavanje s prošlošću mora temeljiti na moralnim vrijednostima jer drugog puta za zdrave odnose u regiji nema.

Dodao je kako tome ne pomaže oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju koju je još jednom nazvao "uvredljivom i šokantnom" i "razarajućom za proces pomirenja među ljudima i susjednim državama".

Kovač je kazao kako Hrvatska očekuje da tužiteljstvo Haaškog tribunala uloži žalbu na tu presudu jer se oslobođanjem Šešelja krivnje za rane zločine nameće zaključak da oni u svijetu koji huškaju na rat i etničko čišćenje i provode nasilno mijenjanje granica sada imaju moralni bianco ček da to nastave činiti.

Kazao je kako osobno želi da Hrvatska izgradi partnerski i prijateljski odnos sa Srbijom po uzoru na odnos između Francuske i Njemačke, a Bosna i Hercegovina bi u regiji mogla imati ulogu kakvu u zapadnoj Europi ima Belgija.

Potvrdio je kako Hrvatska ima veliki interes za zbivanja u BiH i želi joj pomoći na putu k europskim integracijama. Stoga će s ministrom vanjskih poslova te zemlje Igorom Crnadkom uskoro potpisati sporazum o europskom partnerstvu odnosno pružanje stručne potpore u procesu europskih integracija kako bi ona taj cilj što prije ispunila.

Komentirajući otvorena pitanja u odnosima s BiH Kovač je kazao kako je interes Hrvatske da u ih u pozitivnom ozračju i kroz dijalog otklanja.

Zbog toga će, kako je potvrdio šef hrvatske diplomacije, u predstojećem razdoblju biti održana i zajednička sjednica hrvatske vlade i Vijeća ministara BiH. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju