Europski klimatski zakon temelj je Europskog zelenog plana
Europski klimatski zakon temelj je Europskog zelenog plana Foto: getty images

Ministri obrane 27 zemalja Europske unije okupili su se u petak na neformalnom sastanku u Lisabonu gdje su raspravljali o "strateškom kompasu", nacrtu prema kojem bi od ožujka 2022. godine ujednačili prioritete u sigurnosnoj i obrambenoj politici.


"Strateški kompas" je dokument kojim bi se odredili zajednički ciljevi sigurnosne politike, odnosno odredilo koje njene dijelove posebno financirati budući da su interesi različiti u raznim zemljama EU-a.

Sastanak na kojem je Hrvatsku predstavljao državni tajnik Zdravko Jakop bio je zatvoren za medije, a iz hrvatskog ministarstva obrane nisu željeli reći o čemu se točno razgovaralo iza zatvorenih vrata i koje su teme posebno važne za Hrvatsku.

"Izjave za medije nisu predviđene", poručili su iz ministarstva.

Iz ureda Josepa Borrella, visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku, poručili su početkom svibnja kako se "EU suočava s novim i rastućim prijetnjama" pa da blok 27 država "treba definirati kakav sigurnosni i obrambeni akter želi biti".

Ured je priopćio kako se EU nalazi pod prijetnjom državnih i nedržavnih aktera koji ciljaju hibridnim oruđem poput "remetilačkih tehnologija", dezinformacija i utjecanjem iz nevojnih izvora. Detalji dokumenta nisu objavljeni kao niti informacije o mogućem zadiranju u slobode građana.

Portugal još mjesec dana predsjeda EU-om pa je on domaćin ministarskog sastanka koji zbog svoje neformalnosti nema zajedničku deklaraciju.

S obzirom da Portugal veliku pažnju posvećuje Africi, napose bivšim kolonijama Mozambiku, Angoli i Zelenortskoj Republici, na dnevni red je stavio teme vezane za taj kontinent pa se o njima govorilo tijekom petka.

Portugal traži od EU-a slanje vojne misije u Mozambik, na čijem je sjeveru aktivna pobunjenička militantna skupina Al Shabab, no zasad niti jedna druga europska zemlja nije potvrdila slanje vojnika koji bi trenirali službenu vojsku.

Istovremeno rastu kritike na račun vojne misije EU-a u Maliju.

"Prigovaraju nam da smo ondje trenirali vojsku Malija koja je sada izvršila puč", rekao je Josep Borrell, visoki povjerenik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a. "Ali nismo ih zato trenirali. Mi ne možemo spriječiti vojsku da izvrši puč ali ju ondje moramo uvježbavati kako bi se borila protiv terorista i branila cjelovitost teritorija", dodao je Borrell na konferenciji za medije u Lisabonu.

Privremeni predsjednik i premijer Malija, Bah Ndaw i Moctar Ouane, bili su pritvoreni u ponedjeljak te su im oduzete funkcije a u četvrtak su pušteni. Vojska je priopćila da su "dali ostavku" u pritvoru što je UN nazvao "neprihvatljivim".

Ndaw i Ouane dobili su zadaću nakon puča prošlog kolovoza da vode državu do uspostave civilne vlasti. Vojska ih je, međutim, bila pritvorila. To je bio drugi puč u Maliju u posljednjih devet mjeseci.

"Ljudi koji su izvršili taj puč nisu bili trenirani u našoj misiji, oni su uvježbani u drugim zemljama", istaknuo je Borrell dodavši kako EU nije u kontaktu s vođama najnovijeg puča.

"Situacija se brzo mijenja na terenu, puno je neizvjesnosti, no mi nastavljamo s provođenjem naše misije, nastavljamo uvježbavati vojsku Malija", izjavio je Borrell.

Rekao je i kako EU nastavlja slati humanitarnu pomoć toj zemlji jer da "nema razloga da stanu aktivnosti koje financiramo".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju