Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić odbacio je u petak optužbe da je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) prisluškivala hrvatske dužnosnike istaknuvši kako se radi o dezinformacijama te kako sigurnosne službe u BiH poduzimaju samo one mjere koje im dopuštaju ustav i zakoni kako bi štitile strateške državne interese.


"Nema nikakve obavještajne afere", kazao je Mektić novinarima u Sarajevu odgovarajući na pitanja u vezi s pisanjem zagrebačkog "Nacionala" o tome da je OSA navodno nezakonito prisluškivala hrvatske dužnosnike i poduzetnike.

Vezani članci Gordana Tadić Državna tužiteljica BiH: "Znam da me godinama nezakonito prate i nadziru. Nije mi to ništa novo" Slika nije dostupna "Ne obazirem se na navode o prisluškivanju"

"Ponovit ću da je ustavna i zakonska obveza obavještajnog i sigurnosnog sektora prikupljati informacije i podatke koji se odnose na ugrožavanje ustavnog i pravnog poretka i strateških ekonomskih interesa BiH, koji za posljedice mogu imati urušavanje ekonomskih temelja države. U tom kontekstu imamo pravo prikupljati informacije koje ugrožavaju ove interes BiH", kazao je Mektić dodajući kako je očevidno problem u tome što se neke interesne skupine osjećaju time pogođenima.

Najavio je kako će uskoro u Sarajevo stići ravnatelj hrvatske SOA-e ili netko od visokih dužnosnika te agencije te da će se tada o svemu detaljno razgovarati.

Razgovora o navednoj aferi s hrvatskom stranom bilo je i do sada i nikakvog problema nije bilo, tvrdi Mektić.

Ministar sigurnisti BiH je ipak izričit u tvrdnjama kako bosanskohercegovačka OSA nikoga nije ilegalno prisluškivala, niti je provodila bilo kakve operacije izvan granica BiH.

"Ništa nismo radili izvan BiH, ništa nije bilo upereno protiv inerese druge države, a posebice ne Hrvatske", kazao je Mektić dodajući kako su netočne ranije tvrdnje da je sam izjavio kako su prisluškivani hrvatski dužnosnici.

On je kazao kako su se na meti obavještajaca zapravo našle "pojedine skupine iz BiH, u sprezi sa skupinama izvan BiH" koje, kako je dodao, žele na nelojalan i nezakonit način ovladati dijelom strateških ekonomskih inetersa BiH, što može ugroziti ekonomske temelje države.

"Postupali smo isključivo u skladu sa zakonom i ustavom. Ako to podrazumijeva i posebne istražne mjere u smislu prisluškivanja i presretanja komunikacija i to ćemo koristiti, ali sukladno ustavi i zakonu", kazao je Mektić.

Krešić: OSA se ne smije koristiti za političke pritiske

Zamjenik ministar sigurnosti BiH Mijo Krešić izjavio je, u intervju od petka, da se Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH, koja se po medijskim navodima dovodi u svezu s nezakonitim prisluškivanjem gospodarstvenika i dužnosnika iz Hrvatske i BiH, ne smije zloupotrebljavati, dodavši da se posljednjih mjeseci pojačava pritisak na hrvatske dužnosnike u toj zemlji.

"Činjenica je da je u posljednje vrijeme jako veliki pritisak na Hrvate u BiH, posebice na one koji obnašaju dužnosti na različitim razinama. OSA se ne smije miješati u takve aktivnosti jer ćemo svi platiti cijenu tih zlouporaba", rekao je Krešić u intervju za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista.

Hrvatski tjednik Nacional objavio je kako je OSA prisluškivala hrvatske gospodarstvenike i dužnosnike.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić upozorio je, međutim, kako se OSA ne može zloupotrebljavati, navodeći da bi to moglo dovesti do narušavanja unutarnjih odnosa u zemlji.

"OSA nije privatna institucija, nego institucija BiH koju financiraju porezni obveznici. Ovakve afere ostavljaju traga i posljedice na ukupne odnose u BiH. Hrvati su ovdje svoj na svome, u svojoj domovini BiH", dodao je.

Krešić je potvrdio kako, za razliku od ministra Mektića, nije raspolagao bilo kakvim informacijama oko akcija OSA-e, čime po zakonu ni ministar ni on ne mogu raspolagati.

"Mi nemamo operativnu nadležnost nad radom policijskih agencija, i to je tako. Svaku priliku koristim da javno kažem čelnicima policijskih agencija da se ne petljaju u politiku", rekao je zamjenik ministra sigurnosti BiH.

Upitan oko izjava hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je upozorila na porast radikalizma i ekstremizma, zamjenik državnog ministra sigurnosti je ocijenio kako se radi u dugoročnom problemu.

"Nešto što nastaje i razvija se dvadeset i više godina, ne može iščeznuti preko noći. Puno novca i ljudskih resursa poreznih obveznika BiH te različitih međunarodnih institucija trošimo za suzbijanje radikalizma i ekstremizma. Moramo biti iskreni jedni prema drugima i to ne koristiti u dnevnopolitičke svrhe, ali isto tako i ne ignorirati", rekao je Krešić. (Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju