Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjevernokorejski ministar Ri Yong Ho prijateljska je i draga osoba, vješt diplomat i strateg, intelektualac koji čita memoare američkih predsjednika, ali inače zna i prijetiti da će u ocean baciti hidrogensku bombu...


Čovjek koji je prošlog tjedna prozvao Donalda Trumpa "Predsjednikom zla" na Generalnoj skupštini UN-a zapravo je džentlmen i intelektualac koji proučava memoare bivših američkih predsjednika uz čašicu finog viskija, navode ljudi iz svijeta koji ga poznaju.

Vezani članci Projektil Sjeverne Koreje Sjeverna Koreja ispalila raketu: ''SAD će požaliti zbog svojeg kockanja'' Donald Trump Trump podnio kandidaturu za predsjedničke izbore 2024.: "Povratak Amerike počinje upravo sada"

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Koreje Ri Yong Ho bio je na naslovnicama svih medija 23. rujna kada je pred 193 člana Generalne skupštine UN-a održao govor, a pozornost se samo povećala kada je Yong Ho dva dana poslije novinarima iz svog hotela u New Yorku najavio da će sljedeći potez Sjeverne Koreje biti detonacije hidrogenske bombe iznad Tihog oceana.

Navodno neuobičajeno neprijateljska retorika za ovog džentlmena i intelektualca došla je kao odgovor na prijetnju američkog predsjednika Donalda Trumpa da će "potpuno uništiti" njegovu državu od 26 milijuna ljudi.

Dok ovako ratoborna retorika često dolazi od militarističke Sjeverne Koreje, činilo se kao da je ovo bilo izvan karaktera za ministra Ri Yong Hoa, što proizlazi iz svih dojmova koje je ostavio na prijatelje i kolege diljem svijeta, a koji ga opisuju kao pristojnog, tihog karijerista diplomata s britkim smislom za humor i dobrim raspravljačkim vještinama.

Yong Ho je poznat kao glavna osoba koja prevodi sjevernokorejsku propagandu u diplomatski jezik u interakciji sa zapadnim diplomatima.

"On nije samo „glasnogovornik“ (vođe) Kim Jong Una", rekao je jedan izvor koji osobno zna Yong Hoa.

"Voli čitati memoare bivših američkih predsjednika poput Nixona i Busha. Također čita i Kissingera. Pokušava shvatiti američko razmišljanje", rekao je za Reuters anoniman izvor.

"Ako postoje rasprave o politici SAD-a u Sjevernoj Koreji, on je obično onaj koji gura naprijed nove ideje i nove taktike", navodi izvor. "On je pravi strateg."

Sjevernokorejska vlada stranim medijima ne daje kontakte za komentiranje e-mailom, faksom ili telefonski. Yong Ho je i sam odbio zahtjev Reutersa za intervju dok je bio u New Yorku na godišnjem okupljanju svjetskih čelnika Ujedinjenih naroda.

Izvrstan govornik engleskog jezika koji je studirao na prestižnom Sveučilištu stranih jezika u Pjongjangu, ministar Ri godinama je bio na visokim pozicijama koje su bile povezane sa Zapadom.

Od 2003. do 2007. bio je veleposlanik Sjeverne Koreje u Londonu, gdje je živio sa suprugom i kćerkom, dok je njegov sin ostao kod kuće u Pjongjangu.

Evans Revere, bivši visoki diplomat koji se bavio Sjevernom Korejom pod predsjednikom Georgeom W. Bushom i nekoliko puta susretao s Rijom, podsjetio je kako je ministar uvijek zračio samopouzdanjem i lako se snalazio u svakom okruženju, što vjerojatno odražava njegov odgoj u jednoj od elitnih obitelji iz Pjongjanga.

Iako je ljubazan i pristupačan, Ri bi mogao biti i "teška osoba“, posebno zbog toga što na sastancima s Amerikancima nikada nije posustao u tome da je Sjeverna Koreja odlučna postati nuklearna sila, navodi Revere.

"Iza osmijeha i britka humora čovjek je za kojeg se čini da čvrsto vjeruje u režim,“ zaključuje Evans Rever.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju