Hrvatski premijer Andrej Plenković prvi put se obratio općoj skupštini Ujedinjenih naroda. Na 72. zasjedanju nije zaboravio spomenuti hrvatskih 25 godina članstva u Ujedinjenim narodima.

Galerija


Na početku je Andrej Plenković čestitao Miroslavu Lajčaku na izboru za predsjednika Opće skupštine UN-a.

Vezani članci Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Plenković kao rezerva: "Vidjet ćemo što će biti! U ovim situacijama uvijek imate jako puno špekulacija, komentara…" \'Provjereno\' nastavlja analizirati imovinu ministra Tolušića (Dnevnik.hr) - 5 Provjereno donosi vrlo zapetljanu priču ministra Tolušića: Tko mu je prodao, kada je kupio, koliko je platio i za koliko je dao?

Plenković je u uvodu izrazio sućut svim žrtvama uragana Harveyja, Irme, Marije i potresa u Meksiku.

Podsjetio je i na govor prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u UN-u prije 25 godina.

"Sada smo dio EU i NATO-a, sudjelujemo u mirovnim misijama diljem svijeta, jedna smo od najpopularnijih turističkih destinacija u Europi", rekao je Plenković.

Podsjetio je na jednu od najuspješnijih misija UN-a, koja je završila 1998. mirnom reintegracijom istočnog dijela Slavonije Hrvatskoj i usporedio je s dogovorom u Minsku, kojim se pokušava uspostaviti mir na istoku Ukrajine.

"Uvjerenja smo da, kako se svijet mijenja, tako se mora mijenjati i UN", istaknuo je hrvatski premijer.

Kao primarnu stvar na koju UN treba obratiti pažnju, Plenković je upozorio na problem migracija i migrantske krize.

Migrantska kriza je globalni izazov, rekao je Plenković. "Treba se boriti protiv uzroka migracija, siromaštva i trgovine ljudima", naglasio je. "Trebamo zajedno raditi da pronađemo načine".

"Nastavit ćemo doprinositi mirovnim misijama", nastavio je Plenković i dodao da su ljudska prava i elementarne slobode univerzalne vrijednosti.

Plenković u govoru nije izostavio ni temu terorizma. "Važno je da zajedno nastavimo raditi na njegovom sprječavanju", poručio je.

Dotaknuo se i pitanja Sjeverne Koreje te pružio potporu u rješavanju tog globalnog problema. "Hrvatska potpuno podupire sve akcije protiv Sjeverne Koreje", naglasio je i uputio apel sjevernokorejskom vodstvu.

Dotaknuo se i arbitraže sa Slovenijom i pojasnio zašto se Hrvatska morala povući iz arbitraže. "Želimo riješiti taj problem sa svojim susjedima bilateralnim razgovorima".

"Očuvanje mira i stabilnosti u JI Europi je jako važno za moju zemlju. Svoje znanje ćemo podijeliti sa susjedima, želimo jaka društva u svojem susjedstvu. Posebno u BiH", kazao je Plenković te rekao kako Hrvatska "snažno podupire stabilnost u BiH i njihovu EU integraciju".

Osvrnuo se i na globalno zatopljenje i klimatske promjene te podsjetio da je Hrvatska ratificirala Pariški sporazum.

Plenković je ranije tijekom dana razgovarao s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom, a sastao se i s japanskim premijerom Shinzom Abeom.

Otkrivanje poklona Hrvatske UN-u

Plenković je u utorak sudjelovao na prijemu koji je za šefove izaslanstava na Općoj skupštini UN-a održao američki predsjednik Donald Trump, kao i na onome u organizaciji Europske unije, a u srijedu je održao i bilateralne sastanke s kosovskim predsjednikom Hashimom Tachijem, te s libijskim premijerom Fajezom al-Sarajem.

Otkrio je i spomen ploču ispred spomenika "Mir" kipara Antuna Augustinčića koji stoji ispred njujorškog sjedišta Ujedinjenih naroda i poklon je Republike Hrvatske svjetskoj organizaciji.

Premijer je danas održao predavanje na newyorškom sveučilištu Columbia, a najavio je kako će u obraćanju dati hrvatske poglede na izazove s kojima je današnji svijet suočen.

Obraćanje premijera moći ćete od 18.00 sati pratiti na našem portalu.