Sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong Ho izjavio je u petak kako smatra da bi njegova zemlja mogla razmotriti mogućnost testiranja hidrogenske bombe na Pacifičkom oceanu, prenosi južnokorejska novinska agencija Yonhap.


Sjevernokorejski lider Kim Jong Un zaprijetio je u petak "najvišom razinom oštrih protumjera u povijesti" protiv Sjedinjenih Država kao odgovor na prijetnju američkog predsjednika Donalda Trumpa "totalnim uništenjem".

Vezani članci Kim Jon Un (Foto: KCNA VIA KNS / AFP) Kim Jong Un nadgledao testiranje "supervelikoga" raketnog bacača, projektili letjeli oko 330 kilometara Slika nije dostupna "Sjeverna Koreja itekako zna što radi, a važnu ulogu mogla bi imati djeca Kim Jong Una"

Izjave predsjednika Trumpa predstavljaju "najžešću objavu rata u povijesti", istaknuo je sjevernokorejski lider u rijetkom istupu u javnosti, konstatirajući da Trumpov govor u utorak u Ujedinjenim narodima potvrđuje da je sjevernokorejski nuklearni program "ispravan put".

Američki predsjednik naknadno je najavio i nove sankcije za ionako izolirani sjevernokorejski režim.

Novinari su u New Yorku pitali sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Ri Yong Hoa, koji bi danas trebao održati govor na Općoj sjednici Ujedinjenih naroda, što je Kim Jong Un htio poručiti prijetnjom o "najvišoj razini oštrih protumjera u povijesti".

Sjeverna Koreja mogla bi razmotriti testiranje hidrogenske bombe, odgovorio je Ri, dodajući ipak kako ne zna što točno misli sjevernokorejski vođa.

"Nemamo pojma kakve bi mjere mogle biti poduzete jer će zapovijed izdati lider Kim Jong Un", kazao je šef sjevernokorejske diplomacije.

"Mogla bi to biti najmoćnija detonacija hidrogenske bombe na Pacifiku", dodao je Ri Yong Ho.

Glavni tajnik kabineta japanske vlade Yoshihide Suga upozorio je u petak u Tokiju da su izjave i ponašanje Sjeverne Koreje "apsolutno neprihvatljivi" i da predstavljaju provokaciju za regionalnu i međunarodnu sigurnost.

Japanski ministar obrane Itsunori Onodera također je izjavio da je izjava sjevernokorejskog ministra potpuno neprihvatljiva. (HINA)