Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POSJET ŠVICARSKOJ

Milanović u Ženevi: "Ljudska je dužnost uvijek biti na strani slabijega"

Glavni nacionalni interes Hrvatske je da konačno postane država visokog dohotka, rekao je predsjednik Zoran Milanović u srijedu u Ženevi na susretu s tamošnjim Hrvatima kojim je započeo je svoj dvodnevni posjet Švicarskoj.

Predsjednik Zoran Milanović je pred predstavnicima hrvatskih udruga u Švicarskoj, Hrvata koji žive i rade u međunarodnim organizacijama u Ženevi i hrvatskim poslovnim ljudima, znanstvenicima i studentima u Švicarskoj govorio kako je kao mladi diplomat često boravio u tom gradu u kojem nije bio 26 godina.

U Ženevi se "pregovaralo o hrvatskoj sudbini", završetku rata i njegovom izbjegavanju, a danas je svijet svjedok jednog drugog rata, onog između Ukrajine i Rusije, rekao je hrvatski predsjednik.

"Ljudska je dužnost uvijek biti na strani slabijega", kazao je Milanović, ali Hrvatska mora "voditi računa da je mala nacija, da nas ima manje od 4 milijuna", da je svijet "surov i vrlo često nedokučiv", pa da Hrvatska „mora gledati svoje interese”.

Glavni nacionalni interes Hrvatske je "da konačno postane država visokog dohotka” jer prava neovisnost ne postoji bez one financijske, a Hrvatska se tu "sporo pomiče".

Okupljenima je poručio da u svoje dvije domovine čuvaju i razvijaju hrvatski identitet kako bi se gradilo "jedno bolje društvo", Hrvatska kao liberalna demokracija koja pripada zapadu.

Prema podacima švicarskog Saveznog ureda za statistiku iz 2020. , u Švicarskoj živi oko 29 tisuća hrvatskih državljana, no riječ je o osobama isključivo hrvatskog državljanstva, pa se procjenjuje da hrvatska iseljenička zajednica ukupno broji oko 80 tisuća ljudi, stoji na stranicama Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH.

Švicarska je početkom ove godine ukinula radne dozvole za Hrvate, pa se očekuje da je njihov broj danas svakako viši.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović srbija se mora odrediti Milanović čestitao Vučiću na pobjedi, komentirao i istragu o padu drona: "Znam što se dogodilo..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obljetnica pogibije Josipa Jovića Milanović: ''U Mađarsku ni ne idu vojnici, idu zapovjednici. To je finta''

Milanović se u četvrtak susreće s predsjednikom Švicarske Konfederacije Ignaziom Cassisom na čiji je poziv i stigao u tu zemlju, a koji ima praksu bilateralne susrete s kolegama održavati svaki put u drugom gradu.

Dvojica predsjednika će na Sveučilištu u Ženevi sudjelovati na panel raspravi na temu "Izazovi sigurnosti u Europi i švicarska neutralnost", a potom će posjetiti Centar za nuklearnu fiziku (CERN) gdje će obići eksperimentalno područje i susresti se s hrvatskim znanstvenicima i studentima koji rade u centru.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene