Obavijesti Video Pretražite Navigacija
srbija se mora odrediti

Milanović čestitao Vučiću na pobjedi, komentirao i istragu o padu drona: "Znam što se dogodilo..."

Zoran Milanović
Zoran Milanović Foto: DNEVNIK.hr
Predsjednik Republike Zoran Milanović javno je čestitao Aleksandru Vučiću na izbornoj pobjedi te ga pozvao da se Srbija odredi hoće li uz Zapad ili Rusiju.

"Naglasak ovog foruma je na gospodarstvu, no to je samo jedan od segmenata koji otvaraju i ograničavaju hrvatsko-američku suradnju, pa bih nešto više o politici", započeo je svoj govor predsjednik Republike Zoran Milanović na otvorenju hrvatsko-američkog foruma koji se održava u Zagrebu. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Zoran Milanović - 3 na Plesu Novinari pitali Jandrokovića je li tampon zona, a ubacio se Milanović: "On je prefit" Andrej Plenković, Zoran Milanović - 2 Na svečanom dočeku Rafalea FOTO/VIDEO "Nisam ga vidio": Pogledajte kako je izgledao prvi susret Plenkovića i Milanovića nakon izbora

Podsjetio je na vrijeme kad je Hrvatska bila u ratu. "Naš je neprijatelj bio ovaj kojeg cijelo vrijeme pokušavamo pretvoriti u dobrog susjeda i prijatelja. To je Srbija. Možda na kraju u tome i uspijemo, ni krivi ni dužni", rekao je Milanović, istaknuvši SAD kao jednog od rijetkih pravih partnera. 

Govoreći o ratu u Ukrajini, rekao je da je Europa danas zaboravila što znači kopneni rat. "No, to je stvarnost, jedna velika država je napala jednu veliku državu i da se rat svodi na ogroman broj mobiliziranih mladih muškaraca", kaže Milanović, dodajući da nikad nisu zaratile dvije istinski liberalno-demokratske države "jer imaju predvidive, dosadne i ograničavajuće sustave donošenja odluka".

Za razliku od takvih, autokratske države imaju impulzivniji proces donošenja odluka. "Demokracije međusobno ne ratuju, to je činjenica. Autokracije i druge države idu. Hrvatska je u NATO ušla isključivo zbog SAD-a, to je moje mišljenje", rekao je Milanović, dodajući da je samo zbog Amerike Hrvatska u NATO-u, a ne zbog Londona ili Berlina. "I to se računa, zbog toga smo i danas tamo", kaže Milanović. 

"Prije nekoliko dana na samitu NATO-a u Bruxellesu sam govorio onako kako smatram da je korisno za moju državu. Slušao sam o malignom utjecaju Rusije na Bosnu i Hercegovinu, ali nikome nije palo na pamet da spomene Srbiju, dosta važnog i fatalnog našeg susjeda. Srbija već godinama pregovara o punopravnom članstvu s EU-om. I kilave, idu sporo, nije ti jasno što hoće i što neće, ali sad je vrijeme što žele, gdje pripadaju. Nitko to spomenuo nije, ta država kao da ne postoji. Ali za nas postoji, i to kao potencijalni prijatelj", rekao je Milanović, čestitajući pobjednicima na jučerašnjim izborima u Srbiji.  

Čestitam, bez cinizma

"Uz sve deformacije to je izbor njihovih građana i ja im čestitam, bez cinizma", rekao je Milanović novinarima nakon uvodnoga govora, još jednom pozivajući Srbiju da se odredi hoće li uz Zapad ili Rusiju. "Politika Srbije je bila kameleonska, no sada mora odlučiti gdje je. Srbija je članica Partnerstva za mir, od Zapada dobiva pomoć, od Srbije kupuje rabljene MIG-ove 29", rekao je predsjednik. 

Komentirao je i situaciju u BiH, rekavši da treba riješiti i brige Hrvata u toj državi. "Opasnosti rata tamo nema, ali ima opasnosti od nastavka bijede", rekao je Milanović. 

Još uvijek ne želi govoriti o detaljima istrage o padu drona iako je rekao da on zna što se dogodilo. "Ne vidim kako bi Plenkovića učinilo sretnim da se utvrdilo da je tamo bilo 50 kilograma trotila, a mene nesretnim", rekao je Milanović, dodajući da će istinu o padu drona objaviti "kad to više nikoga ne bude zanimalo".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene