Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obljetnica pogibije Josipa Jovića

Milanović: ''U Mađarsku ni ne idu vojnici, idu zapovjednici. To je finta''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik RH i Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga na Plitvicama je danas odao počast prvom hrvatskom redarstveniku poginulom u Domovinskom ratu Josipu Joviću, zbog čega je akcija oslobađanja Plitvica od pobunjenih Srba nazvana "Krvavi Uskrs".

''Putina nisam nikad komentirao. Ni prije ni sad. Za mene postoji Rusija kao vrlo opasna država, s kojom treba drukčije. To se neće promijeniti odlaskom Putina, na njegovo mjesto može doći neki general, e onda tek ne znaš s kim imaš posla. Ali to je država sa 6000 nuklearnih bojnih glava, razornim oružjem i drugom vrstom političke kulture. Od Rusije ne očekujem ništa. Imam očekivanja od saveznika, prije svega SAD-a, ne Velike Britanije i Njemačke, to je moja familija u širem smislu. Rusija nije, ona je napala Ukrajinu'', rekao je predsjednik Milanović.

''Ne želim da se RH pretjerano miješa, nekima se to ne sviđa, neki lupetaju da sam ruski čovjek, jučer sam bio američki, ne želim da se RH u to upliće više nego što po inerciji mora. Ja sam izabran da budem hrvatski predsjednik, a ne kozmopolitanski moralist. To mogu biti privatno i bio sam u nekim fazama života", rekao je Milanović govoreći o odlasku hrvatskih vojnika u Mađarsku. Objasnio je kako on nije još potpisao njihov odlazak te kako će ih ići najviše 70, kako je i dogovoreno. ''Neću skoro, a nije ni planirano da idu tamo, nego idu samo zapovjednici. To je finta. Ide maksimalno 70 ljudi, ali neće ići nitko'', kaže Milanović.

Istaknuo je i kako misli da ćemo se u ratu u Ukrajini nagledati još užasa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čeka se odluka Šira rekonstrukcija Vlade i prije Uskrsa? Poznata imena onih koji bi mogli zamijeniti neke ministre

Pročitajte i ovo Vladimir Putin (Foto: AFP) STRAH I TREPET ZA SURADNIKE Putin u konfliktu: "Veliki je problem kad se okružite muškarcima koji samo govore 'da'"

''Pitajte ministra, ja više nemam interesa ni vremena vraćati se na gluposti i nezakonite stvari koje je taj čovjek napravio. Ovo je, recimo, jedna glupost kad je povukao i premijera, koji je sam za to kriv da priča o nečemu što nije utvrđeno. Istraga je bila gotova prije osam dana, ajde sad sazovite tiskovnu konferenciju da vidimo nastavak priče, nove epizode Dinastije, da vidimo je li to stvarno bio eksploziv ili je netko traumatizirao hrvatske ljude'', kaže Milanović o istrazi o letjelici koja je pala na Zagreb. Tvrdi da je nalaz Centra za vještačenje Ivan Vučetić bio gotov prije osam dana.

''Pitajte gospodu zašto sad ne drže presice s avionima koji nadlijeću na 500 metara, što je sad odjednom utihnulo? Sad smo se počeli držati zakona? Ili su se građani koji su ovce za strizanje u svim modularnim oblicima prestali bojati pa to više nikog ne zanima? Bit će da je ovo drugo'', rekao je.

''Lagali smo, izmišljali smo, pričali gluposti. Prije bih rekao da su pričali gluposti nego lagali. I govorio sam 'Nemojte ići u javnost prije nego što dobijemo nalaz'. Oni su to čuli od ljudi koji su to procijenili. Hoću nalaz eksperata! Nalaz znam, ali ga neću govoriti. Nisam ni ranije. Pokušavam biti odgovoran. Ponekad uspijem, ponekad ne'', kaže predsjednik.

Na pitanje misli li da je ministar Davor Božinović novi šef resora obrane i odlazi li Mario Banožić, Milanović kaže: "Pa neće valjda najbolje ljude mijenjati. Pitajte premijera, on je rekao da ide u rekonstrukciju.''

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene