Susret Trumpa i Kim Yong Chola (Foto: AFP)
Susret Trumpa i Kim Yong Chola (Foto: AFP)

Američki državni tajnik Mike Pompeo idući će se tjedan u New Yorku sastati s jednim od najbližih suradnika sjevernokorejskog čelnika Kim Jon Una, generalom Kim Yong Cholom.


Pompeo je kazao i da ga ne zabrinjava upozorenje Pyongyanga o tomu da ozbiljno razmatra mogućnost vraćanja na političku strategiju razvoja svoga nuklearnog arsenala.

Vezani članci Visoki sjevernokorejski dužnosnik Kim Yong Chol i američki državni tajnik Mike Pompeo (Foto: AFP) Sjeverna Koreja upozorila na "nezasitne zahtjeve" SAD-a, a američki državni tajnik pregovore ocijenio "vrlo produktivnima" Donald Trump (Foto: AFP) Trumpov zaokret nakon tri dana: "Uistinu vjerujem da imaju sjajan potencijal"

Kim Yong Chol jedan je od najbližih suradnika Kim Jong Una i redovit sugovornik vašingtonskih političara nakon ponovne uspostave dijaloga između dviju zemalja.

U proljeće se najprije sastao s Pompeom, a potom i s Donaldom Trumpom u Bijeloj kući. Potom je pristao angažirati se na procesu potpune denuklearizacije sjevenokorejskog poluotoka. Njegov sugovornik na američkoj strani je Pompeo. Dvojica čelnika trebala bi konkretno definirati parametre dogovora o denuklearizaciji. Pompeo je zbog toga dosad dvaput posjetio Sjevernu Koreju.

No u petak je sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova izvijestilo da bi Pyongyang mogao ponovno pribjeći politici "istodobnog razvoja" svojih nuklearnih kapaciteta ako Sjedinjene Države ne izmijene stajalište kada su posrijedi sankcije, koje bi se trebale postupno ukidati u zamjenu za sjevenornokorejsko odustajanje od nuklearnog programa.

"Nisam zabrinut, već smo o tome dosad razgovarali", kazao je u nedjelju Pompeo.

"Vrlo smo koncentrirani na posao, znamo s kim pregovaramo, znamo kakvo je stajalište druge strane, a predsjednik Trump jasno je iznio svoje. Nema nikakvih ekonomskih ustupaka prije nego što postignemo svoj konačni cilj", istaknuo je. (Hina)