Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mianmarska policija napala i uhitila budističke svećenike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mianmarske snage sigurnosti napale su u srijedu antirežimske prosvjednike, bacale suzavac i uhitile dvjestotinjak budističkih svećenika, blokiravši poznatu pagodu Shwedagon u Yangonu kako bi zaustavile najveći prosvjed u Mianmaru u posljednjih gotovo dvadeset godina.

Policajci, naoružani palicama, napali su prosvjednike udarajući bez razlike studente i budističke svećenike koji su se okupili blizu pagode Shwedagon, kazali su očevici.

Pročitajte i ovo Policija Sjeverne Irske, ilustracija Brutalan napad u Sj. Irskoj Mladića pribili čavlima na ogradu: Policija objavila detalje Predao se mladić koji je napao političara u Dresdenu zaredali se napadi Mladić (17) koji je napao zastupnika predao se policiji: Političaru su polomljene kosti

Prosvjednici, njih oko 700 prema procjeni, uglavnom mladi, pobjegli su dok su naoružani vojnici zatvarali to područje, kazali su svjedoci.

Približno 500 svećenika nalazilo se, navodno, unutar pagode Shwedagon odakle su od 18. rujna kretali dnevni prosvjedi protiv vojne hunte na vlasti.

Drugi vjernici koji su se nalazili unutar kompleksa hramova nastojali su ondje ući odmah nakon incidenata koji su izbili u gradu.

U glavnom gradu Mianmaru je, od noći s utorka na srijedu, proglašen policijski sat i ograničeno je kretanje.

Mandalay, drugi grad po veličini, smješten u središtu zemlje, također ima na snazi iste mjere.

U noći s utorka na srijedu uhićeno je više protivnika režima, među kojima su i najpoznatiji mianmarski glumac Zaganar i umjereni političar Win Naing.

Njih su dvojica zadnjih dana viđeni kako nude hranu i vodu
svećenicima.

Prosvjedi protiv režima koji su pokrenuti 18. rujna zbog povećanja cijene goriva, najveći su u Mianmaru od 1988. kad je hunta ugušila prodemokratski pokret pri čemu je poginulo gotovo 3,000 ljudi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene