Njemačka kancelarka Angela Merkel
Njemačka kancelarka Angela Merkel Foto: Michael Kappeler/DPA/PIXSELL

Napetosti između Ankare i Atene zahuktale su se nakon što je Turska započela probna iskapanja oko otoka koji je na području kojeg Grčka smatra svojom 'isključivom ekonomskom zonom". Turci su prema otoku već poslali brodove, a grčka je vojska bila pripravna.


Njemački Bild objavio je kako je u utorak navečer u Sredozemnom moru umalo izbio oružani sukob kojeg je uspješno spriječila kancelarka Angela Merkel, prenosi Deutche Welle.

Vezani članci Seizmolog Tomislav Fiket Čak 50 puta jači od zagrebačkog: Seizmolog otkriva može li potres u Egejskom moru utjecati i na Hrvatsku U sukobima poginulo 16 vojnika Krvavi sukobi u Nagono-Karabahu: 16 vojnika ubijeno, više od stotinu ozlijeđeno, Crveni križ javlja da ima i civilnih žrtava

Napeto je bilo zbog spora između Grčke i Turske, odnosno otočića Kastelorizo u blizini kojeg Turci provode probna bušenja u potrazi za naftom i plinom. Grčka tu zonu smatra svojom 'isključivo ekonomskom zonom', a radi se o području od oko 200 nautičkih milja oko otoka.

Blid piše kako je Turska zbog svega prema otoku poslala čak 18 ratnih brodova, a Grčka vojsku stavila u stanje pripravnosti. No uključila se njemačka kancelarka Merkel koja je u pomirljivom tonu prvo telefonom razgovarala s turskim predsjednikom Erdoganom, a potom i s grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom. Nakon tih je razgovora Turska popustila i povukla svojih 16 brodova, a dva ostavila u blizini otoka.

O napetoj situaciji pisao je i njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung čiji je komentator zaključio kako je "Angela Merkel u posljednjem trenutku skrenula Atenu i Ankaru s kursa vojnog sukoba".

Berlinski Tagesspiegel piše kako je „malo vjerojatno da će doći do zaokreta u sporu oko prirodnih resursa jer i Turska i Grčka smatraju da su u pravu“.

„Dvije države bi morale uvidjeti da je nužna jasna presuda treće nezavisne strane. Trebale bi se hitno obratiti Međunarodnom sudu ili Međunarodnom arbitražnom sudu, a Merkel, EU i NATO bi morali svoje članice i partnere Tursku i Grčku uvjeriti u to. U suprotnom prijeti vojni sukob“, zaključuje komentator Tagesspiegela.