Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačka kancelarka izjavila je da je pokušaj stvaranja multikulturalnog društva u Njemačkoj 'u potpunosti propao'.


Time je dodatno dolila ulje na vatru, tj. na prethodnu raspravu o imigrantima i islamu oko čega unutar njezina konzervativne stranke već odavno postoje podjele među članovima. Merkel je na sastanku mladih Demokršćanske unije (CDU), izjavila kako multikulturalni koncept, prema kojemu 'ljudi žive sretno jedni pokraj drugih', jednostavno nije uspio u zemlji u kojoj živi oko četiri milijuna muslimana. Kancelarka je podsjetila da je njemačka šezdesetih pozivala radnike iz inozemstva da dođu u Njemačku, no oni su ostali živjeti ondje. 'Zavaravali smo se govoreći: 'Neće ostati, u jednome će trenutku otići', no to se nije dogodilo', rekla je Merkel.

Vezani članci Mate Uzinić i Sanja Vištica Nadbiskup Uzinić u Dnevniku Nove TV o cijepljenju: "Nažalost, mnogi su zavedeni" Žrtva obiteljskog nasilja - 2 Mučna ispovijest žrtve obiteljskog nasilja: "Na početku je sve bilo super. Poslije toga je krenulo udaranje, zlostavljanje, pred djetetom, njegovom majkom. Gledao me kao sluškinju..."

Osobito je reagirala na izjavu njemačkoga predsjednika Christiana Wulffa koji je nedavno izjavio da je islam dio Njemačke, poput kršćanstva i židovstva. Ona smatra kako je to istina, no istodobno je uvjerena da i imigranti moraju napraviti više kako bi se integrirali u njemačko društvo. 'Svatko tko u startu ne zna njemački jezik, nije dobrodošao', rekla je Merkel, dodavši kako smatra da bi imigranti trebali učiti njemački jezik kako bi pohađali škole i dobili priliku na tržištu rada.

>> Njemačka ipak ne namjerava evakuirati Rome

Komentari Angele Merkel uslijedili su u trenutku kada se na njemačkoj političkoj sceni sve češće čuju poruke vodećih političara koje imaju negativnu konotaciju prema imigrantima. Početkom tjedana vođa bavarske Kršćanske socijalne unije (CSU) Horst Seehofer, također je izjavio kako smatra da je koncept multikulturalnosti u Njemačkoj mrtav.

Kancelarka se prošli tjedan sastala s turskim premijerom Tayyipom Erdoganom. Tursku zajednicu u Njemačkoj čini oko 2,5 milijuna ljudi, a Merkel i Erdogan su se dogovorili kako će se aktivnije angažirati na njihovoj boljoj integraciji. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju