Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Demantirali Sarkozya

Njemačka ipak ne namjerava evakuirati Rome

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Summit Europske Unije u Bruxellesu pretvorio se u žestoku raspravu oko deportacije Roma iz Francuske. Predsjednik Sarkozy navodno je vikao na predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa.

Njemačka je brzo reagirala i na Sarkozyjevu izjavu kako je za vrijeme summita razgovarao s kancelarkom Merkel o romskim naseljima u Njemačkoj.  Ured kancelarke Merkel demantirao je izjavu francuskog predsjednika Sarkozija.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović nakon summita Ivana Petrović iz Bruxellesa: "Hrvatska bi 1. siječnja mogla ostvariti sve svoje strateške ciljeve" Ivana Petrović Sastanak na vrhu Ivana Petrović iz Bruxellesa: "Svi ti narativi nade su jako lijepi, ali realna politika uvijek prevlada"

'O pitanju Roma u Njemačkoj nije se raspravljalo između kancelarke i francuskog predsjednika. Nije bilo ni govora o evakuaciji', rekao je Steffen Seibert, glasnogovornik njemačke vlade. No francuski predsjednik nakon summita novinarima je objavio: "'Gospođa Merkel naznačila mi je svoju namjeru da u idućim tjednima evakuira kampove. Vidjet ćemo tada hoće li vladati mir u političkom životu Njemačke.'

Reagirao je odmah i njemački ministar vanjskih poslova. 'Kancelarka je javno rekla, kao i meni osobno, da se o tome nije razgovaralo. Mogu samo zaključiti da je riječ o nesporazumu', rekao je Guido Westewelle, njemački ministar vanjskih poslova. Tako se summit Europske unije pretvorio u žestoku njemačko-francusku polemiku, a Sarkozijeva izjava zasjenila je glavne teme summita.

>> Francuska: Zatvorili romske logore, ne zna se gdje su stanovnici

Posljednjih tjedana francuske vlasti zatvorile su 200-njak ilegalnih, uglavnom romskih naselja. Oko tisuću Roma deportirano je većinom u Rumunjsku.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene