Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačka kancelarka Angela Merkel trebala bi se navečer pojaviti na svečanosti dodjele nagrade danskom karikaturistu Kurtu Westergaardu.


Ta je vijest u medijima izazvala polemike o mogućim političkim posljedicama takvog čina. 'Kod muslimana bi moglo izazvati nelagodu ako se ovaj nastup kancelarke protumači kao javna potpora istupima uperenim protiv islamskog svijeta', rekao je za agenciju dpa berlinski islamolog Sebastian Elsaesser.

Dodjela medijske nagrade potsdamske novinarske udruge M100 danskom karikaturistu Kurtu Westergaardu, koji je 2005. u danskom dnevniku Jyllands Posten objavio karikature proroka Muhameda s bombom u turbanu, što je izazvalo burne prosvjede u muslimanskim zemljama, odvija se u jeku javne rasprave u Njemačkoj o navodnoj nesposobnosti i nevoljkosti muslimanskih useljenika za integraciju u njemačko društvo.

Vezani članci Prosvjed u Chemnitzu (Foto: AFP) - 2 Kaos u njemačkom Chemnitzu: Policija prosvjednike tjerala vodenim topovima, najmanje dvoje ozlijeđenih Problem BiH s migrantima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Prosvjed za hitno rješavanje problema migranata u Bihaću: "To se može rješavati samo u suradnji sa susjedima"

>> Karikaturist koji je ismijavao Muhameda dobit će nagradu za promicanje slobode

Raspravu je potaknuo član uprave Središnje banke Njemačke i bivši regionalni ministar financija Thilo Sarrazin koji je ovih dana objavio knjigu u kojoj zastupa tezu o 'glupim i agresivnim' muslimanskim useljenicima koji će u budućnosti preplaviti Njemačku. Unatoč kritici političara na račun Sarrazinovih teza, neka istraživanja su pokazala kako preko 70 posto stanovništva podržava ove kontroverzne teze.

U sjeni takvog društvenog ozračja 'Frankfurter Allgemeine Zeitung' je najavu dolaska Angele Merkel svečanosti dodjele nagrade Westergaardu okarakterizirao kao podršku slobodi izražavanja mišljenja i činu koji u svijet šalje jasnu poruku 'unatoč mogućim vanjskopolitičkim posljedicama'. 'Europa je mjesto na kojem jedan karikaturist smije učiniti tako nešto. I ako je njegov život u opasnosti tada je to prijetnja koja je uperena protiv svih nas', zaključuje FAZ.

Policija je uoči dodjele nagrade objavila kako priprema 'dodatne sigurnosne mjere'. Westergaard, koji nagradu prima zbog svoje 'simbolične važnosti za slobodu izražavanja mišljenja', posljednjih se godina zbog učestalih prijetnji iz islamističkih krugova nalazi pod stalnom policijskom zaštitom, a prošle godine je na njega izvršen i neuspio atentat. (Hina)