Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šire se mržnja i rasizam

Umjesto mira i suživota u Njemačkoj se probudio strah: "Naša zemlja, naša pravila, čak i ako im se ne sviđaju"

Netrepeljivost i mržnja, hajka na sve strance - sve se to događa posljednjih tjedana u Njemačkoj (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Netrepeljivost i mržnja, hajka na sve strance - sve se to događa posljednjih tjedana u Njemačkoj (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Netrepeljivost i mržnja, hajka na sve strance - sve se to događa posljednjih tjedana u Njemačkoj (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Netrepeljivost i mržnja, hajka na sve strance - sve se to događa posljednjih tjedana u Njemačkoj (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Netrepeljivost i mržnja, hajka na sve strance - sve se to događa posljednjih tjedana u Njemačkoj (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Netrepeljivost i mržnja, hajka na sve strance - sve se to događa posljednjih tjedana u Njemačkoj (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Netrepeljivost i mržnja, hajka na sve strance - sve se to događa posljednjih tjedana u Njemačkoj (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Netrepeljivost i mržnja, hajka na sve strance - sve se to događa posljednjih tjedana u Njemačkoj (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Netrepeljivost i mržnja, hajka na sve strance - sve se to događa posljednjih tjedana u Njemačkoj (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Netrepeljivost i mržnja, hajka na sve strance - sve se to događa posljednjih tjedana u Njemačkoj (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr +2 Netrepeljivost i mržnja, hajka na sve strance - sve se to događa posljednjih tjedana u Njemačkoj (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Galerija 1/7 >>
Netrepeljivost i mržnja, hajka na sve strance, pa čak i Hrvate, nacističke parole i nasilje posljednjih tjedana obilježavaju u srcu Europe, Njemačkoj. Politika otvorenih vrata Angele Merkel prema migrantima, dovela je do današnjeg stanja, uličnih obračuna. Ekipa emisije Provjereno bila je u Njemačkoj na prosvjedima, njemačkim ulicama, ali i u parlamentu.

Useljenici su sa sobom donijeli svoju kulturu svoje običaje i svoje zakone i nisu se integrirali u njemačko društvo. Pod krinkom liberalizma, dugo im se dopuštalo da na njemačkom tlu žive u skladu sa svojom tradicijom, kršeći njemačke zakone.

Pročitajte i ovo Provjereno: Moje mjesto pod suncem - 8 Moje mjesto pod suncem Posebno mjesto koje pomaže drugima: "Kako očekivati da dijete bude dobro i pristojno u školi kad je zapravo gladno?" Prosvjed u Chemnitzu (Foto: AFP) - 2 Sukobile se kranja desnica i ljevica Kaos u njemačkom Chemnitzu: Policija prosvjednike tjerala vodenim topovima, najmanje dvoje ozlijeđenih

Svjetsku pozornost izazvala je pobuna u Chemnitzu i to nakon ubojstva mladića Daniela, njemačkog državljanstva, za kojeg su zasad osumnjičena dvojica migranata iz Sirije i Iraka. Ekipa emisije Provjereno otišla je četvrti takav prosvjed kojeg organizira Pro Chemnitz, odnosno desni građanski pokret.

Strah od migranata i azilanata prelio je ulice Chemnitza, a osobito nakon što su o ubojstvu Danijela počele kolati razne strašne priče.

„Prva priča je ona koja se vodi između naroda, odnosno između ljudi koji su bili poznanici s Danielom i to je da su Daniel i njegov kolega pokušali pomoć nekakvoj djevojci koja se u to sumanuto vrijeme i u taj nezgodni trenutak našla u blizini tih azilanata, koji su je vjerojatno pokušali silovati“, prepričava Roman Sambolec, doseljenik iz Hrvatske.

Javnost šokirale snimke napada na migrante

Policijska verzija ne spominje detalje već samo okršaj nakon kojeg je došlo do ubojstva.

„Bio je instrumentaliziran. Policija nema nijedan znak da je ovaj dečko koji je ubijen htio pomoći djevojci koja je napadnuta. O tome nije bilo svjedočanstava. Ali netko je to kreirao. I to je bila iskra za plamen mržnje. Za samo nekoliko sati bili su na ulicama. Neki su govorili - ovo smo očekivali. Drugi su bili huligani, ne lokalnog kluba, jer nemaju dozvolu za ući na stadion jer su brutalni. Oni su započeli spontani marš u gradu. Onda su vidjeli migrante i vikali su na njih“, govori Frank Heinrich iz kršćansko-demokratske unije (CDU).

Jedan od vođa Pro Chemnitza koji je organizirao prosvjed za Danjela nije sa sigurnošću znao kazati što se dogodilo. Kazao je da to stvar policije, a njihovo pravo, istaknuo je, da prosvjeduju za sigurnost svojih ulica bez da ih se naziva nacistima. „Mi smo samo građani koji pokušavaju uzdrmati uspavane političare. Kada u Njemačku dovedemo potpuno stranu kulturu, moramo im objasniti kako kod nas stvari funkcioniraju. Naša zemlja, naša pravila, čak i ako im se ne sviđaju. Ta pravila su našu zemlju učinila velikom“, objasnio je.

Šok su u Njemačkoj izazvale snimke na kojima se može vidjeti kako desničarske organizacije napadaju migrante za vrijeme prosvjeda, nakon čega je nacionalna sigurnosna agencija kazala kako je upitna njihova vjerodostojnost.

„Vlada nije prepoznala da moraju učiniti nešto za nacionalnu sigurnost već su rekli da je su to demonstracije desničara i čak su ih počeli kriviti da nisu pravi prosvjednici, već da naganjaju migrante na ulici. To je kazao i glasnogovornik i Angele Merkel, što evidentno nije točno“, tvrdi Roland Hartwig iz Alternative za Njemačku (AfD).

Mnogi zbog straha  ne prosvjeduju

No, napadi se događaju, govore to međunarodni studenti iz Chemnitza. Ekipa emisije provjereno stupila je telefonom u kontakt s Hrvaticom koju su huligani rasisiti napali u vlaku kada se vozila s prijateljima. Prepričala je kako su njoj i ljudima iz Pakistana dovikivali neka se vrate tamo odakle su došli te da su napali i gospođu koja je stala u njihovu obranu.

Ekipa emsije Provjereno razgovarala je i sa studentom koji je dva puta fizički napadnut. Jednom su bacali kamenja na njega, a drugi ga put gušili i to samo zato, kaže, jer govori drugim jezikom. Pristao je tek napisati što mu se dogodilo jer ga je previše strah za javni istup, čak i skrivena identiteta. „Mnogi se boje, pa nisu prisustvovali prosvjedima. Vlada strah i među većinom koja je u kontaktu s migrantima“, tvrdi Detlef Muller iz Njemačke socijaldemokratska stranka (SPD). Student koji je poslao pismo redakciji Provjerenog je napustio grad.

Dva dana nakon Chemnitza, organiziran je novi prosvjed u Dresdenu, usmjeren prvenstveno prema migrantima iz islamskih zemalja koji žele živjeti i raditi u Njemačkoj. Pegida je desni nacionalistički, anti-islamski pokret osnovan 2014. godine, a s aktivnostima su u Dresdenu svakoga ponedjeljka krenuli nakon što je Angela Merkel donijela odluku da se ondje izgradi nekoliko centara za izbjeglice. Prosvjeduju svakoga ponedjeljka.

Traže zatvaranje granica

„Što je tamnije, veći je otpor. Tu više nema na priča mi se plašimo od islama, nego je tu jasno da se tu sprovodi rasizam. A rasizam je po meni uvođenje nacizma“, govori Josip Juratović iz SPD-a. Josip Juratović član je socijaldemokrata i jedini Hrvat u Bundestagu. Njegov stranački kolega Karamba Diaby jedini je Afrikanac. Bio je žrtva rasizma 1992. godine u Rostocku kada je tisuće desničarskih skupina kamenjem i benzinskim bombama napalo stambenu četvrt u kojoj su živjeli azilanti.  Rasizam i danas osjeća na društevnim mrežama.

I bez obzira što se u gradovima poput Berlina, Hamburga ili Munchena mirno živi, stranka Alternativa za Njemačku, zalaže se za zatvaranje granica i ukidanje politike otvorenih vrata Angele Merkel. „Trebamo ponovno kontrolu granica. Ako se to ne može napraviti na razini Europske Unije, trebamo to napraviti u Njemačkoj. Trebamo vratiti ljude koji nemaju pravo biti ovdje u zemlje iz kojih dolaze“, govori Roland Hartwig iz AfD-a.

Afd-u je porasla podrška nakon prosvjeda u Chemnitzu te su sada za vratom socijaldemokratima.
Treća su politička stranka i vodeća opozicijska, a Roland Hartwig je kazao da je pitanje vremena kada će preuzeti vlast.

Prosvjed na kojem je bila ekipa emisije Provjereno zasigurno nije bio zadnji koji će se održati. Iz Pro Chemnitza su rekli da se već spremaju za novi, i to idućeg tjedna.

Pitanje migranata žestoko je podijelilo ne samo Njemačku, već cijelu Europu. Ekstremna desnica jača u Italiji, Švedskoj, Mađarskoj i drugim zemljama. Rasizam, nasilje, nacistički slogani, nertpeljivost na osnovu druge boje kože, jezika, kulture mora se osuditi i zaustaviti prije nego bude prekasno.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene