Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Međunarodni kazneni sud navršio pet godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pet godina nakon osnivanja, Međunarodni kazneni sud (ICC), prvi stalni sud zadužen za suđenje zločinima genocida, zločinima protiv čovječnosti i ratnim zločinima, predstavlja uspjeh ali su pred njim veliki izazovi, smatraju stručnjaci.

"Njegov najveći uspjeh leži u tome da je institucija uspjela u naumu krećući od nule", smatra Richard Dicker, zadužen za međunarodno pravosuđe pri nevladinoj organizaciji Human Rights Watch.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kineski aktivist za ljudska prava osuđen na pet godina zatvora Slika nije dostupna Izdavaču neonacističkih izdanja pet godina zatvora

Prvog srpnja 2002. Sud je postao pravosudna realnost nakon što je više od 60 zemalja ratificiralo Statut iz Rima iz 1998. o njegovu osnivanju. U pet godina otvorio je istrage u DR Kongu, Ugandi, Darfuru i Srednjoafričkoj Republici.

Njegov prvi optuženik, Kongoanac Thomas Lubanca, zatočen je u Den Haagu i čeka suđenje.

Kompetencija ICC-a proteže se na zločine poput istrebljenja, ropstva, mučenja, silovanja, rasnog, etničkog ili vjerskog progona, deportacije ili apartheida.

Teoretski jurisdikcija ICC-a univerzalna je ali sud smije krivično goniti neku osobu pod uvjetom da je ista počinila zločin u zemlji potpisnici Statuta iz Rima ili da ima nacionalnost jedne od tih država.

Do danas su ga potpisale 104 zemlje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene