Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev telefonski je razgovarao s američkim kolegom Barackom Obamom o novom ugovoru o smanjenju njihova nuklearnog arsenala, priopćio je tiskovni ured ruskog predsjednika.


Medvedev i Obama su istaknuli da rusko i američko izaslanstvo u Ženevi ‘ubrzano rade’, zbog čega se može ‘govoriti o znatnom napretku u pregovaračkom procesu’. ‘Predsjednici dviju država su se dogovorili da će izaslanstvima povjeriti zadaću da nastave zauzeto raditi kako bi se postigao konačni dogovor o svim pitanjima’, dodaje se u priopćenju. Novi ugovor o kojemu rusko i američko izaslanstvo već šest mjeseci pregovaraju u Ženevi treba zamijeniti START 1, zaključen 1991., koji je istekao 5. prosinca.

Vezani članci Slika nije dostupna Obama i Medvedev potpisali novi START sporazum Slika nije dostupna Novi sporazum START važan je za cijeli svijet

>> Medvedev i Obama mogli bi potpisati novi START idućeg tjedna

Kako pišu ruske novine, Medvedev i Obama bi ugovor mogli potpisati 18. ili 19. prosinca u nekoj europskoj prijestolnici. Medvedev će 17. i 18. doći u Kopenhagen, gdje će sudjelovati u završnom dijelu UN-ove konferencije o klimi. Obama će pak u dansku prijestolnicu doputovati 18. prosinca kako bi sudjelovao u zatvaranju konferencije. (Hina)