Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smanje strateškog razoružanja

Medvedev i Obama mogli bi potpisati novi START idućeg tjedna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i njegov američki kolega Barack Obama mogli bi potpisati novi sporazum o smanjenju strateškog naoružanja 18. ili 19. prosinca u nekoj europskoj prijestolnici, ali ne u Kopenhaganu gdje će obojica nazočiti konferenciji UN-a o klimatskim promjenama, piše ruski dnevnik Vedomosti.

'Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja mogao bi biti potpisan tijekom posjeta Medvedeva Europi, otprilike 18. ili 19. prosinca, ali ne u Kopenhagenu nego u nekoj drugoj europskoj prijestolnici', rekao je za Vedomosti izvor blizak ruskom ministarstvu vanjskih poslova.Rusija i Sjedinjene Države dogovorile su se da će se pridržavati odredbi Sporazuma o ograničenju strateškog naoružanja (START I), koji je prestao vrijediti 5. prosinca, dok ne usuglase sporazum koji će ga naslijediti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ruski čelnik tvrdi 'START ima 50 posto izgleda za ratifikaciju' Slika nije dostupna Nuklearno razoružanje Clinton poziva Senat da ratificira novi START

Diplomati u Moskvi i Washingtonu izjavljuju da će sporazum biti potpisan do kraja godine.Novi sporazum treba biti polazište za rusko i američko strateško nuklearno razoružanje, a njegovi okviri koji su dogovoreni tijekom srpanjskog rusko-američkog summita u Moskvi predviđaju ograničenje nuklearnih arsenala na 1.500 do 1.675 operativnih bojnih glava i 500 do 1.000 interkontinentalnih raketa i strateških bombardera. ( Hina)

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene