Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Klimava budućnost britanske premijerke

May odgađa glasanje o Brexitu? U Bruxellesu će tražiti bolje uvjete izlaska iz EU-a

Theresa May (Foto: AFP)
Theresa May (Foto: AFP) Foto: Afp
Pritisak na May tijekom vikenda se pojačao pošto je konzervativni zastupnik Will Quince napustio svoju poziciju u vladi u znak otpora njezinu dogovoru, a Sunday Times napominje da se očekuju nove ostavke.

Britanska će premijerka Theresa May, kako se očekuje, odgoditi ključno glasanje u utorak o dogovoru za Brexit te otputovati sljedeći tjedan u Bruxelles kako bi od Europske unije zahtijevala bolje uvjete, objavio je list Sunday Times.

Pročitajte i ovo Britanska premijerka Theresa May (Foto: AFP) KLJUČNO GLASANJE Premijerka May britanskim zastupnicima: Glasajte za moj dogovor ili možda neće biti Brexita Britanska premijerka Theresa May (Foto: AFP) ''Stjerana je u kut'' Novi problemi za Theresu May: Euroskeptične frakcije glasat će protiv dogovora o Brexitu

List citira "ministre i pomoćnike" koji su rekli kako očekuju da u nedjelju objavi da odgađa glasanje. Očekuje se da će izgubiti, a ministri su zabrinuti da bi poraz mogao srušiti njezinu vladu.

May će otputovati u Bruxelles sljedeći tjedan u konačnom pokušaju da Europska unija popravi dogovor o izlasku Velike Britanije iz bloka, piše list, nakon upozorenja kako su potrebni bolji uvjeti da dobije potporu zastupnika.

Glasnogovornik May rekao je u petak da će se glasanje održati sljedeći tjedan unatoč pozivima nekih zastupnika na odgodu.

May, čija budućnost visi o niti, u više je navrata ustrajala na tome da je njezin dogovor, koji predviđa nastavak bliskih veza s EU-om, jedini na pregovaračkom stolu te da su alternative bolni izlazak iz bloka bez ikakva dogovora, ili možda da uopće nema Brexita.

Međutim, pritisak na May tijekom vikenda se pojačao pošto je konzervativni zastupnik Will Quince napustio svoju poziciju u vladi u znak otpora njezinu dogovoru, a Sunday Times napominje da se očekuju nove ostavke.

Jedan ministar rekao je za Sunday Times da će napustiti položaj u slučaju glasanja, a list dodaje da su najmanje dva ministra naklonjena Brexitu i dva člana stranačkog kluba vrlo blizu tome da daju ostavku.

The Sunday Times također je objavio da neki ministri planiraju drugi referendum o članstvu u EU-u te naveo da ministar u kabinetu David Lidington i ministar pravosuđa David Gauke to razmatraju kao mogući ishod. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene