Britanska premijerka Theresa May (Foto: AFP)
Britanska premijerka Theresa May (Foto: AFP)

Britanska premijerka Theresa May suočava se s novim poniženjem nakon što su dvije velike euroskeptične frakcije u parlamentu upozorile da će glasati protiv njezina dogovora o razvodu jer nije uspjela dobiti ustupke Europske unije.


Samo 18 dana prije nego što bi Velika Britanija trebala napustiti EU 29. ožujka, May nastoji, do sada bez uspjeha, u zadnji tren osigurati promjene dogovora o napuštanju bloka prije glasanja parlamenta u utorak o tome hoće li odobriti dogovor.

Vezani članci Theresa May (Foto: AFP) Theresa May će od europskih čelnika tražiti novu odgodu Brexita Prosvjedi protiv Brexita (Foto: AFP) May daje na glasanje u parlament samo sporazum o Brexitu bez političke izjave: Neizvjesnost traje, bit će još odgoda?

Bude li dogovor, koji je odbačen u siječnju, odbijen ponovno, zastupnici će glasati u srijedu o napuštanju EU-a bez dogovora 29. ožujka, a odbiju li to, glasat će u četvrtak o odgađanju Brexita.

Nigel Dodds, potpredsjednik Demokratske unionističke stranke (DUP), koja podržava manjinsku vladu premijerke May, i Steve Baker, vodeća osoba u velikoj euroskeptičnoj frakciji njezine Konzervativne stranke, upozorili su da će premijerkin dogovor biti odbačen.

Europski dužnosnici rekli su da u pregovorima tijekom vikenda nije bilo napretka i izrazili nezadovoljstvo pokušajima May da osigura ustupke samo nekoliko tjedana prije britanskog izlaza iz Unije.

Kriza se približava kraju

"May je još dublje stjerana u kut. Drugo važno glasanje bit će u petak, no čini se da to neće biti zadnje važno glasanje o tome", rekao je jedan dužnosnik Europske unije.

"Zaista želimo sada završiti sa svim tim. Ne ide ni u kojem smjeru, tako da čak ni produljenje neće biti izlaz iz slijepe ulice. Na našoj strani nije ostalo puno strpljenja niti dobre volje", dodao je.

Britanska kriza zbog članstva u EU-u približava se kraju s neobično mnogo opcija, uključujući odgodu, dogovor u zadnji tren, Brexit bez dogovora, prijevremene izbore ili čak i novi referendum.

Zasad je nejasno kakav će biti ishod, no mnogi diplomati i investitori kažu da će Brexit definirati napredak Velike Britanije za naraštaje koji dolaze. (Hina)