Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Amerika kritizira

Povećane napetosti između dviju zemalja: "Njihovo ponašanje budi sumnju. Ako bude potrebno, energično ćemo uzvratiti"

Trump i Mattis (Foto: AFP)
Trump i Mattis (Foto: AFP) Foto: Afp
Sjedinjene Države žele surađivati s Kinom u okviru odnosa "okrenutih postizanju rezultata", ali ponašanje Pekinga u Južnom kineskom moru budi sumnju u njegove namjere i Pentagon će "energično uzvratiti" bude li potrebno, rekao je američki ministar obrane Jim Mattis u subotu.

Mattisova izjava na godišnjem azijskom sigurnosnom summitu u Singapuru, izgovorena je u trenutku povećanih napetosti između dviju zemalja u Južnom kineskom moru i jasno pokazuje kako administracija američkoga predsjednika Donalda Trumpa pokušava pronaći ravnotežu između poziva Kine na suradnju u pogledu Sjeverne Koreje, istodobno se baveći aktivnostima Pekinga u moru na koje polaže pravo nekoliko zemalja,

Pročitajte i ovo Umro muškarac koji se zapalio pred zgradom suda preminuo u bolnici Umro muškarac koji se zapalio pred zgradom u kojoj se sudi Donaldu Trumpu Američki predsjednik Donald Trump i vođa republikanskih senatora Mitch McConnell (Foto: AFP) Problemi s Kinom Vođa republikanskih senatora upozorio Trumpa: "Carine počinju imati negativan utjecaj na ekonomiju SAD-a"

Osim Pekinga, koji polaže pravo na gotovo čitavo Južnokinesko more usprkos međunarodnoj arbitraži iz 2016., na neke dijelove toga mora pravo polažu i Filipini, Vijetnam, Malezija, Brunej i Tajvan.

"Politika Kine u Južnom kineskom moru u oštroj je suprotnosti prema otvorenosti koju nudi naša strategija, ta politika budi sumnju u šire kineske ciljeve", rekao je Mattis, dodavši da će uskoro posjetiti Kinu.

"Sjedinjene Države nastavit će konstruktivne odnose s Kinom okrenute postizanju rezultata, surađivati kad je moguće i energično uzvraćati, budemo li morali", rekao je.

Prošloga je mjeseca kinesko zrakoplovstvo dopremilo borbene zrakoplove na sporne otoke i grebene u Južnom kineskom moru u sklopu manevara na tom području, što je izazvalo zabrinutost Vijetnama i Filipina.

Satelitske fotografije snimljene 12. svibnja pokazuju da je Kina, čini se, postavila rakete zemlja-zrak ili protubrodske rakete na Woody Islandu u spornome moru.

"Premda Kina tvrdi suprotno, razmještaj takvoga sustava oružja izravno je povezano s vojnom uporabom s ciljem zastrašivanja ili prisile", rekao je Mattis.

Dva američka ratna broda u nedjelju su se približila otocima u Južnom kineskom moru koje Kina nastoji prisvojiti. Premda je operacija planirana mjesecima prije toga i premda su slične operacije postale rutinske, izvedena je u posebno osjetljivom trenutku i samo nekoliko dana nakon što je Pentagon povukao poziv upućen Kini za veliku pomorsku vojnu vježbu.

Mattis je rekao da je to bio samo "početni odgovor".

Što se tiče Sjeverne Koreje, Mattis ju je spomenuo tek usput ponovivši da je riječ o naporima koji se vode diplomatskim putem te da cilj ostaje "potpuno provjerljiva i nepovratna denuklearizacija korejskoga poluotoka".

Pokušao je, međutim, umiriti nervozne saveznike u regiji. Južna Koreja i Japan izrazili su zabrinutost da bi Trump mogao staviti američke sigurnosne interese ispred njihovih u pokušaju postizanja dogovora sa Sjevernom Korejom.

Trump je u petak rekao da će sudjelovati na susretu na vrhu s Kim Jong-unom 12. lipnja u Singapuru.

"Usredotočeni smo na modernizaciju našega saveza i s Republikom Korejom i s Japanom i prilagodbi tih ključnih savezništava izazovima 21. stoljeća", rekao je Mattis.

"Amerika je proširila svoj angažman i produbila svoje veze u regiji... i budite uvjereni, Amerika ostaje u indo-pacifičkoj regiji, tu su naši prioriteti, naši interesi i ove su regije neraskidivo povezane", rekao je Mattis. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene