Predsjednik SAD-a Donald Trump potvrdio je kako će se sastanak sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom ipak održati 12 lipnja u Singapuru.

Galerija


Trump je informaciju potvrdio nakon što je u Bijeloj kući primio visokog dužnosnika Sjeverne Koreje, javlja BBC News.

Vezani članci Donald Trump, predsjednik SAD-a Tko je Donald Trump? Nekretninski mogul, bivši voditelj reality showa i dobitnik Zlatne maline u borbi za još četiri godine u Bijeloj kući Američki izbori 2020 Kako funkcionira elektorski sustav, što su to "swing" države i zašto pobjednika možda nećemo znati odmah nakon izbora

Kim Yong Chol jedan je od najviše pozicioniranih dužnosnika u Sjevernoj Koreji, a u SAD je stigao kako bi Trumpu dostavio pismo Kim Jong Una.

U obraćanju novinarima, američki predsjednik je rekao i da Sjeverna Koreja želi denuklearizaciju i ustvrdio je da će dijalog s Pjongjangom "biti okrunjen uspjehom".

"Odnosi se razvijaju", rekao je, dodajući da summit vidi kao početak tog procesa.

Čini se da je američki predsjednik snizio očekivanja od sastanka na vrhu s Kimom jer je kazao kako je to samo početak procesa a ne i mjesto gdje bi dvojica čelnika mogla potpisati ikakav sporazum. Rekao je da će vjerojatno više sastanaka na vrhu za to biti potrebno.

"Sastanak je dobro prošao", rekao je Trump i dodao da su razgovarali o brojnim pitanjima, među ostalim o sankcijama i o okončanju rata između dviju Koreja, koje su tehnički još uvijek u ratu, 65 godina nakon primirja 1953.

Američki je predsjednik razgovarao gotovo sat i pol u Ovalnom uredu s generalom Kimom, koji je predstavljen kao "drugi najmoćniji čovjek Sjeverne Koreje" i koji mu je predao pismo Kim Jon-una.

Trump je najprije rekao da je to "vrlo lijepo pismo, vrlo zanimljivo pismo", ali je potom priznao da ga još nije pročitao.

Američki je predsjednik prošle godine prijetio Pjongjangu "vatrom i bijesom kakve svijet nije vidio" ako nastavi prijetiti Sjedinjenim Državama svojim nuklearnim potencijalom. (Hina/D.I.)