Deseci tisuća ljudi izišli su na ulice u albanskome glavnom gradu Tirani u pokušaju rušenja socijalističke vlade premijera Edija Rame.


Pred okupljenim mnoštvom pristaša, čelnik Demokratske stranke Lulzim Basha pozvao je još jednom na ostavku premijera Edija Rame i uvođenje višestranačke vlade.

Vezani članci Prosvjedi u Hong Kongu (Foto: Philip FONG / AFP) Novi neredi u Hong Kongu: Prosvjednici bacali kamenje, policija odgovorila suzavcem Tuča u ukrajinskom parlamentu (Foto: Dnevnik.hr) Šake i jaja letjeli na sve strane: U ukrajinskom parlamentu došlo do sveopće tučnjave, u Albaniji gađali premijera

Jedino u tom slučaju mogu se provesti "pošteni i slobodni parlamentarni izbori", rekao je on.

Basha je rekao da parlamentarni izbori, najavljeni za 18. lipnja koje će u svakom slučaju oporba bojkotirati, trebaju biti odgođeni kako bi se omogućila provedba njegovih predloženih izmjena.

Basha je ponovno optužio Ramu i njegove ministre za upletenost u organizirani kriminal, a Rama mu je uzvratio na optužbe te rekao da oporba želi stvoriti političku krizu kako bi zaustavila sveobuhvatnu pravnu reformu.

Rama je rekao da su "korumpirani suci i državni tužitelji" još uvijek blisko povezani s Demokratskom strankom, koja je Albaniju vodila od 2005. do 2013.

Ramini socijalisti žele da se provedu parlamentarni izbori čak i ako ne sudjeluje Demokratska stranka, čija stajališta podržavaju EU i SAD.

Albanija je potonula dublje u političku krizu nakon što je propao pokušaj posredovanja Europskog parlamenta između vlasti i oporbe.

Zadnji pokušaj pronalaženja kompromisa koji je vodio čelnik političkog odbora parlamenta EU-a David McAllister bio je neuspješan. (Hina)