Zemlja bogata naftom guši se u gladi, hiperinflaciji i političkim previranjima. Počeo je masovni egzodus zbog kojeg je susjedna zemlja postrožila prelazak granice.

Galerija


Snimka iz zraka pokazuje tisuće ljudi s kovčezima koji pokušavaju prijeći granicu prije nego se ukinu dnevne karte koje Venezuleanci imaju pravo koristiti za ulazak u Kolumbiju.

Vezani članci Venezuela, vojnici (Foto: Schneyder MENDOZA / AFP) Tenkovi, oklopna vozila i 150.000 vojnika na granici Venezuele s Kolumbijom Prosvjedi na granici Venezuele i Kolumbije (Foto: AFP) Kaos u Venezueli: Dok traju sukobi na granici Maduro prekinuo odnose sa susjedima Kolumbijom

Zbog teškog stanja u njihovoj zemlji i sve većeg broja prelazaka u Kolumbiju, kolumbijski predsjednik Jose Manuel Santos naredio je strože kontrole na granici s Venezuelom te je ukinuo dnevne karte kojima su Venzuleanci mogli ulaziti u njegovu zemlju. Osim toga rasporedio je tri tisuće novih vojnih trupa koje prate kretanja uz zelenu granicu.

''Veoma sam tužan jer moramo migrirati kako bismo pronašli nešto što smo nekada imali u svojoj zemlji. Prije smo u Venezueli imali ono što imaju u Kolumbiji – izobilje i rastuću ekonomiju'', rekao je Osvaldo Lopez, Venezuelanski liječnik koji u Kolumbiji radi u auto praonici.

Kolumbija je postrožila kontrolu na graničnim prijelazima s Venezuelom s obzirom na sve veći broj prelazaka iz politički turbulentne Venezuele.

Brojni građani Venezuele iz svoje zemlje bježe zbog nestašice hrane i lijekova, hiperinflacije i političkih previranja. Odluka o jačanju pogranične kontrole mogla bi pogoršati ionako već narušenu društvenu sigurnost u Venezueli.