Švedska policija (Foto: AFP)
Švedska policija (Foto: AFP) Foto: Afp

Dvadesetak maskiranih muškaraca u subotu navečer u švedskom Göteborgu pokušala je zapaliti sinagogu dok je u njezinim prostorima bilo 30 mladih Židova, među kojima i djece.


Napadači su na vjerski objekt bacali zapaljene predmete, najvjerojatnije Molotovljeve koktele, no srećom nitko nije ozlijeđen.

Vezani članci Ilustracija U Baškoj Vodi brutalno prebili mladog Srbina: "Pretukli su me zbog mojih tetovaža, udarali su me sa svih strana" Koronavirus u Švedskoj Švedska prošla brojku od 80.000 zaraženih koronavirusom: Vlasti pozvale građane da do kraja godine rade od kuće

Mladi koji su se tada našli u sinagogi sklonili su se u podrum do dolaska policije.  Glasnogovornik policije u Göteborgu potvrdio je incident rekavši da su se zapaljeni predmeti bacali na sinagogu, ali da nisu prouzročili požar. Policija istražuje tko stoji iza napada.

Neki lokalni mediji javljaju da su napadači pjevali: "Objavili smo intifadu iz Malmöa. Želimo našu slobodu i pucat ćemo na Židove", prenosi Daily Mail.

Incident se dogodio nakon što je Donald Trump odlučio priznati Jeruzalem kao glavni grad Izraela. Ta je odluka prouzročila prosvjede Palestinaca, a u neredima diljem regije poginulo je dvoje ljudi. Više od 750 ih je ranjeno.