Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Makedonski predsjednik Gjorge Ivanov u utorak je odbio potpisati sporazum o promjeni imena zemlje kako bi se riješio spor s Grčkom, nazvavši to "zločinačkim činom" kojim se krši ustav.


Ovaj su se mjesec ministri vanjskih poslova Grčke i Makedonije složili oko preimenovanja bivše jugoslavenske republike u "Republika Sjeverna Makedonija" i riješili desetljećima star spor koji je blokirao ulazak Makedonije u NATO i EU.

Vezani članci Slika nije dostupna Uoči summita Grčka Makedoniji opet prijeti vetom na članstvo u NATO-u Slika nije dostupna UN: Razmirice Grka i Makedonaca oko naziva

"Provedba tog sporazuma imat će pravne posljedice ravne zločinu", kazao je Ivanov.

Makedonski parlament ratificirao je sporazum s Atenom o promjeni imena prošli tjedan, ali je Ivanov već tada kazao da "nema mandat potpisati sporazum koji predstavlja kršenje ustava Makedonije i kojim Makedonija postaje podređena i ovisna o trećoj strani, tj. Grčkoj".

"Prema članku 308 Kaznenog zakona, građanin koji dovede Republiku Makedoniju u položaj podređenosti ili zavisnosti od druge države, kaznit će se zatvorom u trajanju od najmanje pet godina", naveo je Ivanov.

Grčka je zbog spora u vezi s imenom blokirala pristup Makedonije u EU i NATO, a u Ujedinjene narode (UN) ta je zemlja ušla pod imenom "Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija". (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju