Ministri vanjskih poslova Grčke i Makedonije potpisali su u nedjelju sporazum o promjeni imena ove bivše jugoslavenske republike u Republika Sjeverna Makedonija.

Galerija Zoran Zaev i Aleksis Tsipras (Foto: AFP) +0 Zoran Zaev i Aleksis Tsipras (Foto: AFP)

Povijesni sporazum dogovoren je nakon 27 godina sporenja i dugotrajnih i teških pregovora koji su otežavali odnose između dviju zemalja i kočili pristupanje Makedonije EU-u i NATO-u.

Vezani članci Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Analiza Ivane Petrović: Koja je politička pozadina Papinog posjeta Makedoniji i Bugarskoj? Izbori u Makedoniji (Foto: Robert ATANASOVSKI / AFP) Kandidatkinja desne oporbe priznala pobjedu Pendarovskog, europski povjerenik Hahn čestitao

Makedonija je zbog toga primljena u UN pod privremenim imenom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija (FYROM).

Sporazum još moraju odobriti parlamenti dviju zemalja i mora proći referendum u Makedoniji.

"Imamo povijesnu odgovornost da ovaj sporazum ne ostane na ledu i uvjeren sam da ćemo u tome uspjeti", rekao je grčki premijer Aleksis Cipras na svečanosti uz Prespansko jezero kojoj je nazočio uz makedonskog kolegu Zorana Zaeva. Ta regija graniči s Grčkom, Makedonijom i Albanijom.

Cipras je u subotu preživio glasanje o povjerenju u grčkom parlamentu koje je zatražila oporba, no grčka javnost jako se protivi tom sporazumu.

Gotovo 70 posto Grka protivi se kompromisu, pokazalo je istraživanje lista Proto Thema objavljeno u subotu.

Aleksisa Ciprasa pobornici čvrste linije optužili su u subotu za izdaju pokrenuvši u parlamentu izjašnjavanje o povjerenju vladi i želeći time blokirati sporazum sa Skopljem. Cipras je u subotu navečer ipak dobio potporu parlamenta, dok je tisuće Grka prosvjedovalo ispred parlamenta protiv sporazuma s Makedonijom.

Po sporazumu, Grčka više neće blokirati pristupanje Makedonije EU-u i NATO-u.

"Naše dvije zemlje moraju se okrenuti prema budućnosti", rekao je Zaev. "Bili smo dovoljno odvažni da učinimo korak naprijed."

Grčka se sporila s Makedonijom oko ovog pitanja od 1991., tvrdeći da njezino ime ima teritorijalne pretenzije prema istoimenoj grčkoj pokrajini i da polaže pravo na drevnu grčku kulturu i civilizaciju.

Ovo pitanje budi jake emocije među Grcima. U subotu su tisuće prosvjednika ispred parlamenta izvikivale "Izdajico, izdajico!" dok su zastupnici raspravljali.

Izaslanstva dviju zemalja i predstavnici EU i UN-a poslije potpisivanja gliserima su prešli na makedonsku stranu jezera gdje je upriličen zajednički doručak.

Veteran UN-a, posebni posrednik u pregovorima Matthew Nimetz izjavio je povodom potpisivanja sporazuma da je riječ o časnoj nagodbi koju doživljava kao najveći poklon za svoj 78. rođendan. (Hina)

 

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju