Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mađarska: Još jedna snimka kompromitira vladu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarska politička kriza u nedjelju je dobila nov poticaj jer se pojavila još jedna snimka koja kompromitira vladajuće socijaliste čiji je premijer na prošloj snimci priznao da su lagali ne bi li pobijedili na izborima.

Najnovija snimka pokazuje pokušaj jedne ministrice u vladi premijera Ferenca Gyucsanyja da uvjeri socijalističku stranku kako će sačuvati  nadzor nad regionalnim financijama iako je na lokalnim izborima 1. listopada oporba znatno ojačala.

Pročitajte i ovo Američki senatori u Budimpešti srozavanje demokracije "Neobično i zabrinjavajuće": Mađarska vlada nije primila američke senatore u službenom posjetu Viktor Orban Parlament uskoro zasjeda Švedska bi uskoro mogla ući u NATO, Orban poručio: "Spor će uskoro biti riješen"

Najnovija se snimka pojavila samo tri tjedna nakon one na kojoj premijer Gyurcsany priznaje da je lagao da bi u travnju pobijedio na izborima. Ta je snimka izazvala najveće prosvjede u Mađarskoj od pada komunizma 1989.

U subotnjem govoru na zatvorenom stranačkom sastanku ministrica lokalne samouprave Monika Lamperth pokušala je uvjeriti socijaliste da će zadržati nadzor nad državnim novcem za razvoj. Taj je govor procurio i do njega je došao javni Magyar Radio, javlja Reuters.

Neki su socijalisti strahovali da će znatna sredstva završiti u rukama glavne oporbene stranke Fidesz koja je na lokalnim izborima pomela socijalističke gradonačelnike i vijećnike.

"Vjerujte mi, znamo što nam je zadaća. Vladi ću podnijeti prijedlog... koji vladinim stranačkim političarima i socijalističkim političarima daje snažnu moć i mandat nad regionalnim vijećima za razvoj", rekla je na snimci ministrica Lamperth.

Glasnogovornik socijalista optužio je oporbu za objavljivanje te snimke, ali njezinu vjerodostojnost nije doveo u pitanje.

Dvadesetpet tisuća prosvjednika i pristalica Fidesza koji su i u nedjelju okupljeni pred zgradom mađarskoga parlamenta i traže Gyurscanyjevu ostavku, zbog najnovije snimke opet viču "zatvorite ga" i "izdajica".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene