Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mađarska politička kriza u nedjelju je dobila nov poticaj jer se pojavila još jedna snimka koja kompromitira vladajuće socijaliste čiji je premijer na prošloj snimci priznao da su lagali ne bi li pobijedili na izborima.


Najnovija snimka pokazuje pokušaj jedne ministrice u vladi premijera Ferenca Gyucsanyja da uvjeri socijalističku stranku kako će sačuvati  nadzor nad regionalnim financijama iako je na lokalnim izborima 1. listopada oporba znatno ojačala.

Najnovija se snimka pojavila samo tri tjedna nakon one na kojoj premijer Gyurcsany priznaje da je lagao da bi u travnju pobijedio na izborima. Ta je snimka izazvala najveće prosvjede u Mađarskoj od pada komunizma 1989.

Vezani članci Koronavirus na ulicama Budimpešte Premijer susjedne nam zemlje predviđa ljeto bez ograničenja: "Još milijun cijepljenih i ublažavamo mjere" Mađarski premijer Viktor Orban Orbanova kritika Europskoj uniji: ''To je jasan pokazatelj da nešto nije u redu. Zaribali su''

U subotnjem govoru na zatvorenom stranačkom sastanku ministrica lokalne samouprave Monika Lamperth pokušala je uvjeriti socijaliste da će zadržati nadzor nad državnim novcem za razvoj. Taj je govor procurio i do njega je došao javni Magyar Radio, javlja Reuters.

Neki su socijalisti strahovali da će znatna sredstva završiti u rukama glavne oporbene stranke Fidesz koja je na lokalnim izborima pomela socijalističke gradonačelnike i vijećnike.

"Vjerujte mi, znamo što nam je zadaća. Vladi ću podnijeti prijedlog... koji vladinim stranačkim političarima i socijalističkim političarima daje snažnu moć i mandat nad regionalnim vijećima za razvoj", rekla je na snimci ministrica Lamperth.

Glasnogovornik socijalista optužio je oporbu za objavljivanje te snimke, ali njezinu vjerodostojnost nije doveo u pitanje.

Dvadesetpet tisuća prosvjednika i pristalica Fidesza koji su i u nedjelju okupljeni pred zgradom mađarskoga parlamenta i traže Gyurscanyjevu ostavku, zbog najnovije snimke opet viču "zatvorite ga" i "izdajica".