Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon oštrih prosvjeda britanska je vlada u ponedjeljak navečer ukinula dozvolu izdanu vojnicima koji su bili zatočeni u Iranu da priče o svojim doživljajima prodaju medijima.


Britanski ministar obrane Des Browne izjavio je kako vlada ponovo razmatra dozvolu koju je prije dva dana dala skupini od 15 marinaca da priče o svom zatočeništvu u Iranu prodaju medijima.

Vezani članci Hasan Rohani, iranski predsjednik Iranski parlament podigao optužnicu protiv predsjednika države, optužuju ga da je zanemario zakone Koronavirus u Iranu Unatrag tjedan dana imaju 20.000 zaraženih dnevno, predsjednik okrivio britanski soj: "Nažalost, od danas imamo četvrti val pandemije..."

Dozvola, koju je vlada marincima izdala u subotu, "nije donijela zadovoljavajuće rezultate", kazao je Browne.

Prema izvješćima medija, dozvolu vojnicima koje su iranske vlasti uhitile 23. ožujka i oslobodile nakon 13 dana, osobno je izdao upravo ministar obrane Browne.

Priče marinaca o danima provedenim u iranskom zatočeništvu koje su na uskrsni ponedjeljak objavili razni britanski listovi i tabloidi izazvale su burne reakcije i negodovanje oporbe, vojnih krugova i članova obitelji vojnika poginulih u Iraku i Afganistanu. 

U javnosti su čak otvoreno iznesene sumnje u vjerodostojnost tih "ispovjesti". 

Marinci su optuženi za "nedostojnu komercijalizaciju" svega što su proživjeli u službi domovine, ali i tragičnih pogibija mnogih njihovih kolega u Iraku i Afganistanu.

Petnaest marinaca, među kojima jedna žena, bili su 13 dana zatočeni u Iranu pod optužbom da su ilegalno ušli u iranske teritorijalne vode. 

Njihovo iznenadno puštanje na slobodu iranski je predsjednik
Ahmadinedžad objavio u srijedu prošlog tjedna, poručivši da se radi o "poklonu" Britaniji.

Na konferenciji za novinare prošlog petka zatočeni britanski vojnici su rekli da su imali poveze na očima, da su bili vezani, izolirani i upozoreni da im prijeti kazna od sedam godina zatvora.

Nekoliko mornara i marinaca, posebice jedina žena među njima, Faye Turney, postali su vrlo poznati nakon što su prikazani na iranskoj televiziji.