Obavijesti Video Pretražite Navigacija

London zabranio marincima da prodaju priče iz zatočeništva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon oštrih prosvjeda britanska je vlada u ponedjeljak navečer ukinula dozvolu izdanu vojnicima koji su bili zatočeni u Iranu da priče o svojim doživljajima prodaju medijima.

Britanski ministar obrane Des Browne izjavio je kako vlada ponovo razmatra dozvolu koju je prije dva dana dala skupini od 15 marinaca da priče o svom zatočeništvu u Iranu prodaju medijima.

Pročitajte i ovo Jarun najveća zona bez automobila - 2 Zabrana Na Jarun se više ne smije automobilom, pročelnik Pavuna otkrio kako će Zagrepčani sada do rekreacije i roštilja: "Idealno bi bilo..." Slika nije dostupna Bush: 'Oslobodite britanske marince!'

Dozvola, koju je vlada marincima izdala u subotu, "nije donijela zadovoljavajuće rezultate", kazao je Browne.

Prema izvješćima medija, dozvolu vojnicima koje su iranske vlasti uhitile 23. ožujka i oslobodile nakon 13 dana, osobno je izdao upravo ministar obrane Browne.

Priče marinaca o danima provedenim u iranskom zatočeništvu koje su na uskrsni ponedjeljak objavili razni britanski listovi i tabloidi izazvale su burne reakcije i negodovanje oporbe, vojnih krugova i članova obitelji vojnika poginulih u Iraku i Afganistanu. 

U javnosti su čak otvoreno iznesene sumnje u vjerodostojnost tih "ispovjesti". 

Marinci su optuženi za "nedostojnu komercijalizaciju" svega što su proživjeli u službi domovine, ali i tragičnih pogibija mnogih njihovih kolega u Iraku i Afganistanu.

Petnaest marinaca, među kojima jedna žena, bili su 13 dana zatočeni u Iranu pod optužbom da su ilegalno ušli u iranske teritorijalne vode. 

Njihovo iznenadno puštanje na slobodu iranski je predsjednik
Ahmadinedžad objavio u srijedu prošlog tjedna, poručivši da se radi o "poklonu" Britaniji.

Na konferenciji za novinare prošlog petka zatočeni britanski vojnici su rekli da su imali poveze na očima, da su bili vezani, izolirani i upozoreni da im prijeti kazna od sedam godina zatvora.

Nekoliko mornara i marinaca, posebice jedina žena među njima, Faye Turney, postali su vrlo poznati nakon što su prikazani na iranskoj televiziji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene