Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Želite li kupiti nekretninu u elitnom dijelu Londona, za metar četvorni morat ćete izdvojiti oko 38.000 eura, ako vas zanima stan u Monaku m2 stajat će vas 33.000 eura, u New Yorku oko 25.000 eura, a u Hong Kongu 'samo' 20.000 eura, prema "Izvješću o bogatstvu 2007." što ga je izdala britanska konzultantska tvrtka Knight Frank u suradnji sa Citi Private Bank.


Izvješće ukazuje na rastući utjecaj bogatih pojedinaca - onih s više od pet milijuna funti prihoda raspoloživog za ulaganja - na svjetska tržišta nekretnina. Cijene nekretnina u centru Londona proteklih godina premašile su one u glavnim regionalnim i na nacionalnim tržištima, rekao je Knight Frank, dodavši kako su cijene najskupljih nekretnina u tome gradu tijekom 2006. porasle u prosjeku za više od 14 posto.

Vezani članci Putovanje u doba pandemije, ilustracija Ukinute gotovo sve mjere, premijer poziva na oprez: "Ovo je pravi trenutak, ali moramo biti oprezni. Virus je i dalje tu" Slika nije dostupna VIDEO Zbog obilne kiše poplavljene ulice Londona: "Nikad nisam vidio ovako nešto"

Iza četiri spomenuta grada do rednog broja deset smjestili su se Tokio, Cannes, St. Tropez, Sydney, Pariz i Rim s nešto nižim cijenama m2 za nekretnine, a u Dublinu, Birminghamu, Edinburghu i Manchesteru m2 stana možete kupiti 'već' za 4.500 do 6.000 eura. Ti su gradovi po cijenama nekretnina na rednim mjestima od 17. do 22.

Šef odjela istraživanja u konzultantskoj tvrtki Knight Frank, Liam Bailey očekuje nastavak trenda porasta cijena i potražnju na tržištu luksuznih nekretnina u svijetu. Među najatraktivnijim će se lokacijama, prema njegovu mišljenju uskoro naći nekretnine u ruskim gradovima Sankt Peterburgu i Moskvi, indijskim New Delhiju i Bombaju, te Guangzhou i Pekingu u Kini.