Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I dalje ga traže

Libijski pobunjenici: Nećemo pregovarati s Gadafijem ako se ne preda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Libijska ustanička vlada neće pregovarati s Moamerom Gadafijem ako se ne preda, rekao je visoki dužnosnik Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC), dodajući da ustanici ne znaju gdje se Gadafi nalazi.

'Nema pregovaranja s Gadafijem', rekao je Ali Tarhuni, dužnosnik zadužen za naftu i financijska pitanja. 'Ako se bude želio predati, tada ćemo s njime pregovarati i zarobiti ga', dodao je. Gadafijev glasnogovornik Musa Ibrahim rekao je ranije da je Gadafi predložio da pregovara s ustanicima o formiranju prijelazne vlade te da se još nalazi u Libiji.

Human Rights Watch objavio je u međuvremenu da su Gadafijeve snage vjerojatno ubile na desetke zatvorenika i civila kada su ustanici ušli u Tripoli. 'Dokazi koje smo prikupili upućuju na to da su Gadafijeve snage počinile val proizvoljnih ubojstava dok je Tripoli padao', rekla je Sarah Leah Whitson, direktorica HRW-a za Sjevernu Afriku.

Oko 18 izrešetanih tijela pronađeno je u koritu rijeke u blizini Gadafijevog kompleksa Bab al-Azizija i po izjavama očevidaca ubile su ih Gadafijeve snage. Još 29 tijela pronađeno je u poljskoj bolnici u blizini kompleksa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nikako da ga osvoje Gadafijeve snage pružaju žestok otpor u Sirtu Slika nije dostupna Još uvijek pruža otpor Žestoki sukobi oko Gadafijeve rezidencije u Tripoliju

Libijski ustanici pred Sirtom

Libijski ustanici zauzeli su položaje na 30 kilometara od Sirta, uporišta libijskog čelnika Moamera Gadafija, nakon što su poslije višednevnih borbi zauzeli Ben Džavad, u blizini tog grada, izjavili su predstavnici oporbenih snaga.

'Danas smo zauzeli Ben Džavad, istočno od Sirta, a na zapadu su borci iz Misrate stigli na 30 kilomerata od Sirta', rekao je zapovjednik ustanika iz Misrate Mohamed al Fortija. Misrata je jedan od prvih gradova u kojem je počela narodna pobuna protiv libijskog režima. Taj je grad nekoliko mjeseci bio pod opsadom Gadafijevih snaga. Sirt i obližnja mjesta posljednje su uporište Gadafija. Gradu se s istoka približavaju ustaničke snage iz Bengazija, a sa zapada iz Misrate.

U tijeku su pregovori s plemenskim vođama Sirta,kako bi se postigla mirna predaja grada. 'Pregovaramo s plemenima da se Sirt mirno preda', potvrdio je Fortija. Ustanici vjeruju da se Gadafi sa svojim sinovima možda skriva u Sirtu.

U Tripoliju mirno

U Tripoliju je u noći na nedjelju, kao i prethodne noći, bilo nekoliko incidenata, izoliranih eksplozija i rafala iz automatskog oružja u nekoliko gradskih četvrti, borbenih ali i slavljeničkih, javlja France presse.

Libijski ustanici imaju običaj slaviti pobjede rafalima iz automatskog oružja, a ponekad i topovskom paljbom, no neke detonacije koje su odjeknule tijekom noći bile su previše snažne i izolirane da bi bile iskazi radosti. Osam dana nakon početka ofenzive, Tripoli je u nedjelju ujutro bio miran. Vojni sukobi su prestali.

Pobunjenici su u subotu osigurali zračnu luku i okolicu, a u pro-Gadafijevoj četvrti Abu Salim, poprištu žestokih sukoba koji su trajali do četvrtka navečer, život se nastavio. Pomalo se otvaraju trgovine, a stanovnici uklanjanju ruševine. Ustanici nadziru i područje Salahedina, tridesetak kilometara južno od središta grada, gdje su se lojalistički borci nalazili još u petak navečer.

Konvoj od 60 do 80 vozila lojalističkih snaga pobjegao je u subotu prema Bani Validu, mjestu stotinjak kilometara jugoistočno od Tripolija odanom Gadafiju. Ustanici u Tripoliju strahuju još jedino od izoliranih lojalističkih boraca i snajperista. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene