Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Libanon prijeti prekidom raspoređivanja vojske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Libanonski ministar obrane Elias Murr zaprijetio je u subotu da će prekinuti raspoređivanje libanonske vojske na jugu Libanona ako Izrael nastavi kršiti prekid vatre.

- Mogao bih biti primoran prekinuti raspoređivanje ako Izrael nastavi kršiti prekid vatre, kazao je Murr. Ministar je naglasio da se "Ujedinjeni narodi moraju odlučno postaviti prema tom prijestupu".

Pročitajte i ovo Palestinci obnovili zahtjev za punopravno članstvo u UN-u Zadnji zahtjev podnesen je 2011. Palestinci obnovili zahtjev za punopravno članstvo u UN-u Ilustracija Plava linija Izraelske snage pogodile vozilo UN-a u Libanonu, ranjeno nekoliko promatrača

Ranije u subotu, trojica boraca Hezbollaha i jedan izraelski časnik poginuli su u akciji izraelskih specijalaca u istočnom Libanonu, kojom je prekršen prekid vatre proglašen u ponedjeljak.

Glasnogovornik izraelske vojske u Tel Avivu kazao je da je cilj
akcije bio prekid lanaca krijumčarenja oružja iz Sirije i Irana.

Libanonski sigurnosni izvori tvrde pak da su Izraelci željeli pronaći dvojicu izraelskih vojnika koje je Hezbolah oteo 12. srpnja, što je bio povod za rat.

Izraelci su se s gerilcima Hezbolaha, prema libanonskim izvorima, borili oko sat vremena nakon čega su napustili regiju. 

U izraelskoj ofenzivi na Libanon poginulo je najmanje 1.287 ljudi, gotovo sve civili, a 4.054 je ozlijeđeno, objavio je u subotu libanonski Visoki odbor za humanitarnu pomoć (HRC). Prema HRC-u, poginulo je najmanje 1.140 civila, od kojih su 30 posto bila djeca mlađa od 12 godina.

U jednomjesečnoj izraelskoj ofenzivi, okončanoj u ponedjeljak, poginula su i 43 libanonska policajca i vojnika, objavio je HRC. Podaci ne uključuju ljude za koje se smatra da su još uvijek zakopani pod ruševinama diljem zemlje. Hezbolah je objavio da je u borbama izgubio 74 borca, a saveznički pokret Amal 17 militanata.

Zapovjedništvo radikalne prosirijske Narodne fronte za oslobođenje Palestine (PFLP-GC) Ahmada Džibrila objavilo je da je u izraelskim napadima izgubilo dvojicu militanata.

U izraelskim napadima poginula su i četvorica promatrača UN-a te jedan pripadnik mirovnih snaga UNIFIL.

Osim toga, od stupanja na snagu prekida vatre u ponedjeljak u eksplozijama zaostalog izraelskog streljiva poginulo je još šestero ljudi a 13 je ozlijeđeno, objavila je libanonska policija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene