Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Libanonski ministar obrane Elias Murr zaprijetio je u subotu da će prekinuti raspoređivanje libanonske vojske na jugu Libanona ako Izrael nastavi kršiti prekid vatre.


- Mogao bih biti primoran prekinuti raspoređivanje ako Izrael nastavi kršiti prekid vatre, kazao je Murr. Ministar je naglasio da se "Ujedinjeni narodi moraju odlučno postaviti prema tom prijestupu".

Vezani članci Slika nije dostupna Civili ginu, UN nemoćan Slika nije dostupna Izraelski avioni napali kršćanski dio Bejruta

Ranije u subotu, trojica boraca Hezbollaha i jedan izraelski časnik poginuli su u akciji izraelskih specijalaca u istočnom Libanonu, kojom je prekršen prekid vatre proglašen u ponedjeljak.

Glasnogovornik izraelske vojske u Tel Avivu kazao je da je cilj
akcije bio prekid lanaca krijumčarenja oružja iz Sirije i Irana.

Libanonski sigurnosni izvori tvrde pak da su Izraelci željeli pronaći dvojicu izraelskih vojnika koje je Hezbolah oteo 12. srpnja, što je bio povod za rat.

Izraelci su se s gerilcima Hezbolaha, prema libanonskim izvorima, borili oko sat vremena nakon čega su napustili regiju. 

U izraelskoj ofenzivi na Libanon poginulo je najmanje 1.287 ljudi, gotovo sve civili, a 4.054 je ozlijeđeno, objavio je u subotu libanonski Visoki odbor za humanitarnu pomoć (HRC). Prema HRC-u, poginulo je najmanje 1.140 civila, od kojih su 30 posto bila djeca mlađa od 12 godina.

U jednomjesečnoj izraelskoj ofenzivi, okončanoj u ponedjeljak, poginula su i 43 libanonska policajca i vojnika, objavio je HRC. Podaci ne uključuju ljude za koje se smatra da su još uvijek zakopani pod ruševinama diljem zemlje. Hezbolah je objavio da je u borbama izgubio 74 borca, a saveznički pokret Amal 17 militanata.

Zapovjedništvo radikalne prosirijske Narodne fronte za oslobođenje Palestine (PFLP-GC) Ahmada Džibrila objavilo je da je u izraelskim napadima izgubilo dvojicu militanata.

U izraelskim napadima poginula su i četvorica promatrača UN-a te jedan pripadnik mirovnih snaga UNIFIL.

Osim toga, od stupanja na snagu prekida vatre u ponedjeljak u eksplozijama zaostalog izraelskog streljiva poginulo je još šestero ljudi a 13 je ozlijeđeno, objavila je libanonska policija.