Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Laponija, područje na krajnjem sjeveru Europe, u četvrtak je zabilježilo rekordno visoku temperaturu zraka od 29 stupnjeva Celzija, dok se južniji europski krajevi, poznati kao 'topliji', žale na hladnoću.


Norveški meteorološki institut u kasno poslijepodne zabilježio je 29,1 stupnjeva Celzija na svojoj postaji Nyrud, koja se nalazi između Finske i Rusije, 250 kilometara sjeverno od Polarnog kruga.

U Švedskoj se živa popela do 28,7 stupnjeva u Oeverkalixu, udaljenom oko 800 kilometara sjeverno od Stockholma, objavio je tamošnji meteorološki institut.

Vezani članci Slika nije dostupna Napad u Stockholmu: Muškarac osumnjičen za "ubojstva terorističkog karaktera" Slika nije dostupna Broj poginulih porastao na 4, policija vjeruje da je uhitila muškarca s ove fotografije

>> Ruski znanstvenici izvadili tekuću krv smrznutog mamuta

"I sutra (u petak), najsjeverniji krajevi naše zemlje imat će slične temperature i mnogo sunca", objavio je švedski institut.

U finskom gradu Inariju, gotovo tisuću kilometara udaljenom od glavnog grada Helsinkija, zabilježen je povijesni rekord u visini temperature zraka od 28,9 stupnjeva, objavila je TV postaja Yle.

"To je potpuno neočekivana situacija", rekao je meteorolog Asko Hutila. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook