Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kuba u nedjelju glasuje za parlament i za Castra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko osam milijuna Kubanaca u nedjelju bira novi saziv parlamenta, a među kandidatima je i već 18 mjeseci iz javnosti odsutan revolucionarni vođa Fidel Castro, te bi izbori mogli biti uvertira za njegov povratak ili konačnu predaju vlasti.

Izborom zastupnika za idućih pet godina Kubanci neće prirediti nikakvo iznenađenje jer je broj kandidata, isključivo iz Komunističke partije, identičan broju mjesta u Nacionalnoj skupštini.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nove reforme Kuba: Nema više oduzimanja imovine 'trajnim imigrantima' Slika nije dostupna Polako ali sigurno Kubanski komunisti usvojili povijesne reforme

Jedina neizvjesnost leži u mogućoj odluci šefa države da se konačno povuče s vlasti ili ipak zadrži glavnu ulogu na čelu režima što ga je uspostavio socijalističkom revolucijom 1959. na karipskom otoku.

Castro je 31. srpnja 2006., "privremeno" ovlasti prenio na mlađega brata Raula (76), prije prve operacije zbog krvarenja u trbušnoj šupljini. Otada se nije pojavljivao u javnosti kojoj su emitirane rijetke snimke vidno oslabjelog lidera.

U zadnje vrijeme je odašiljao proturječne signale o svojim namjerama, pa je tako taj čovjek poznat po višesatnim govorima u srijedu izjavio da se ne osjeća tjelesno dovoljno snažnim obratiti se narodu i stoga se posvećuje pisanju.

No samo nekoliko sati ranije brazilski predsjednik Luis Inacio da Silva ocijenio je nakon razgovora s Castrom da je kubanski lider "besprijekorna zdravlja" i "nevjerojatno lucidan".

Sredinom prosinca Fidel Castro je poručio putem televizije da je "njegova elementarna zadaći ne držati se grčevito za svoje funkcije, a još manje stajati na putu mlađima od sebe", kojima zauzvrat može prenijeti svoje "iskustvo i zamisli".

U više od pola stoljeća koliko je bio vrhovni vođa, prvi čovjek
Partije, i zapovjednik vojske, Castro je izgradio goleme ovlasti i jedinstven pristup tisku koji objavljuje sve njegove zamisli ne usuđujući se ispraviti ni zarez, piše BBC na španjolskom jeziku.

Analitičari drže da bi oboljeli Castro mogao i službeno svoje
dužnosti ustupiti bratu i suradnicima iz doba revolucije, a sebi
sačuvati ulogu vrhovnog arbitra kojemu se ne proturiječi. Raul Castro, koji je već 18 mjeseci "privremeni" šef države, redovito ističe da za važne odluke konzultira starijeg brata.

BBC zaključuje da zbog zdravstvenog stanja Fidel Castro neće moći obavljati sve državničke dužnosti kao ranije kada je svoje mišljenje izricao doslovce o svemu, čak i kako kuhati da se uštedi energija, no da će ostati neka vrst "gurua" kojega će se morati pitati za mišljenje o velikim odlukama za zemlju.

Nakon što bude izabran, kubanski parlament ima rok od 45 dana da imenuje Državno vijeće. To tijelo bira predsjednika države koji je ujedno i predsjednik Vijeća ministara i zapovjednik oružanih snaga.

Kandidate za parlament, polovicu od njih 614, imenuju gradska vijeća, a drugu polovicu jedinstveni sindikat. Od 1993., nakon raspada Sovjetskog Saveza, Castro je pozvao birače da glasuju za sve kandidate, "u bloku".

Uz izbore za nacionalnu skupštinu 1201 zastupnik bit će imenovan za skupštine 14 pokrajina na Kubi.

Ušutkana kubanska oporba izbore smatra "farsom", a ovih se dana oglasila neovisna skupina za zaštitu ljudskih prava podacima da je na Kubi 234 "zatvorenika savjesti", da se ta brojka smanjuje ali se opća represija nastavlja.

Skupina tvrdi da "privremena" vlada nije učinila ništa da promijeni nabolje stanje ljudskih i građanskih prava niti političko i gospodarsko stanje u zemlji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene