Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Antisemitske i ksenofobne teme u dalje su duboko usađene u njemačkom društvu, ocjenjuje se u istraživanju čiji su rezultati objavljeni u srijedu u Berlinu dok njemačka vlada provodi intenzivnu kampanju borbe protiv ekstremne desnice.


Čak i neke osobe koje tvrde da su lijevo orijentirane dijele određene ideje ekstremne desnice, pokazalo je istraživanje koje je na 5.000 osoba proveo institut Usuma Zaklade Friedrich Ebert, inače blizak socijaldemokratima.

Vezani članci Židovi tijekom molitve, ilustracija Ultraortodoksni židovi sukobili se s policijom: Pokušali ući u sjemenište zatvoreno zbog korone Slika nije dostupna Njemačka: Desničarska teroristička skupina godinama ubijala 'nepoželjne'

I dok je antisemitizam prisutan na području bivše zapadne Njemačke, osjećaj ksenofobije je jači u saveznim državama istočne Njemačke koje su više pogođene nezaposlenošću i ekonomskom krizom. To istraživanje pokazuje jake socijalne frustracije.

Tako je 44 posto ispitanih osoba na području bivše istočne Njemačke ocijenilo da su stranci došli u Njemačku radi iskorištavanja socijalne pomoći dok ih u bivšoj zapadnoj Njemačkoj to smatra 35,2 posto.

Za 15,8 posto stanovnika bivše zapadne Njemačke vrijedi tvrdnja da su "Židovi veći špekulanti u poslu od drugih", dok ih to misli samo šest posto na istoku zemlje.

Stanovnici bivše zapadne Njemačke imaju tendenciju da umanjuju zločine nacional- socijalista, devet posto ispitanika smatra da je dramatiziranje povijesti tog razdoblja preuveličano dok samo pet posto stanovnika istočne Njemačke ima to mišljenje.

Prema voditelju ispitivanja sociologu Oliveru Deckeru, ideje
ekstremne desnice su raširenije među nazaposlenima i kod umirovljenih muškaraca. Što su ljudi obrazovaniji, to su otporniji na ekstremistička stajališta, ističe se u zaključku istraživanja.

Iznenađenje istraživanja jest da je devet posto ispitanika izjavilo da se uglavnom ili u potpunosti slaže s tvrdnjom da je diktatura bolji oblik vladavine od demokracije, a 15,2 posto je izjavilo da želi imati "svemoćnog vođu".

I dok je u istočnoj Njemačkoj na vlasti 40 godina bila jedna stranka SED, 26 posto ispitanika je izjavilo da i dalje podržava vladu koju bi činila jedna stranka, a koja bi "utjelovljavala društvo u svojoj cjelini".

I na kraju, 15 posto ispitanika i dalje misli da su Nijemci prirodno superiorniji od drugih naroda.