Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Demokratska stranka Srbije pod vodstvom Vojislava Koštunice predložila je zaoštravanje odnosa sa svim zemljama, a osobito članicama NATO-a, koje priznaju bilo kakav oblik neovisnosti Kosova.


DSS je taj prijedlog jučer dostavio predsjedniku Srbije, Borisu Tadiću, piše danas Blic pozivajući se na izvore bliske Vladi Srbije. 

Vezani članci Andrej Plenković Plenković u Prištini: "Hrvatska je zainteresirana da poboljša odnose s Kosovom i što više normalizira odnose sa Srbijom" Provjereno: Reportaža iz Kosova - 2 Nema mira u bačvi baruta! Srbi i Albanci žive kao u dvije paralelne države: ''Mi se borimo za naš teritorij. Biste li vi dali Knin ili Sisak nekome drugome?''

Blicov izvor kaže da to praktično znači da Koštunica predlaže prekid diplomatskih odnosa sa svim zemljama koje priznaju bilo kakav oblik nezavisnosti Kosova. 

U prijedlogu piše i da bi buduća vlada, ako rješenje za Kosovo Srbiji bude nametnuto, trebala zauzeti jasan stav u vezi s daljnjim integracijama u NATO. 

Taj dokument temelj je platforme s kojom je DSS ušao u pregovore o budućoj vladi i postavio je kao uvjet za njezino formiranje.

Predstavnici DSS-a zatražili su što skoriji Tadićev odgovor na njihov prijedlog.

Nakon konzultacija s predstavnicima DSS-a i NS-a, iz Tadićeva je ureda priopćeno da su predstavnici narodnjačke koalicije predsjedniku Tadiću prenijeli kako je platforma te koalicije o Kosovu 'preduvjet za formiranje vlade' te da je njome predviđeno 'eventualno reagiranje Srbije u slučaju nametnutog rješenja za budući status Kosova'.


Čelnik G17 plus Mlađan Dinkić rekao je kako je platforma države određena u Skupštini 2006. godine te da, ako DSS smatra da je treba mijenjati, to treba i predložiti.

'G17 plus smatra da je potrebno pronaći uistinu pravi kompromis za konačni status Kosova, naravno, na miran način', rekao je Dinkić i dodao kako o tom pitanju imaju isti stav kao predsjednik Srbije.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju