Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kosovo protiv odgode konačnog rješenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kosovski pregovarački tim protivi se odgodi rješavanja konačnog statusa te pokrajine što je predloženo na summitu skupine G8 u Njemačkoj.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy predložio je u Heligendammu da se glasovanje o konačnom statusu Kosova u UN-u odgodi za šest mjeseci, ali čelnici G8 o tome nisu postigli potrebnu suglasnost. 

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić o nemirima na kosovu "Vučić se priprema za invaziju, gradi baze u obliku potkove": Uznemirujuće tvrdnje uglednog britanskog lista Slika nije dostupna 'Važna je praksa, a ne riječi' Tadić ne dolazi na inauguraciju ako dođe Sejdiu

Sarkozy je smatrao kako je to kompromisno rješenje između Rusije, koja se protivi kosovskoj samostalnosti, i zapadnih zemalja koje podupiru plan Marttija Ahtisaarija o nadziranoj neovisnosti. 

>> G8: Dogovor o Kosovu nije uspio 

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu izjavio je da se protivi bilo kakvoj odgodi te istaknuo kako Kosovo ne može biti talac prijetnje ruskim vetom u Vijeću sigurnosti.

'Mi smo odlučni u realizaciji neovisnosti Kosova i stoga želimo da se proces usvajanja nove rezolucije UN-a o Kosovu ubrza', rekao je Sejdiu.

'Ne možemo više čekati. Frustracije rastu. Dosad smo bili strpljivi jer imamo povjerenje u međunarodnu zajednicu. Nemojte nas izdati', dodao je kosovski premijer Agim Ceku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene