Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu imenovao je u utorak predsjednika Demokratske partije Kosova Hashima Thaqia, pobjednika parlamentarnih izbora od 17. studenoga, mandatarom za sastav nove vlade.


Zahvaljujući na imenovanju Thaqi je izjavio da je "Kosovo jedinstveno i spremno za vlastitu državu".

Vezani članci Cijepljenje, ilustracija Dječja paraliza, hripavac, zaušnjaci...: "Prije nego što odluku donesete na temelju argumenata 'stručnjaka' s diplomom internetskog pretraživača, uzmite u obzir i ovo" Ministar rada Josip Aladrović Ministar Aladrović i župan Žinić odgovorili gradonačelniku Petrinje: ''Oni su dobili najviše, 30 milijuna kuna. Ovo nije korektno od njega''

Thaqi je odmah počeo konzultacije s predstavnicima ostalih stranaka radi sastavljanja koalicijske vlade.

Thaqijeva Demokratska partija Kosova osvojila je na parlamentarnim i općinskim izborima 17. studenoga najviše glasova birača. Od 120 zastupnika kosovskog parlamenta Demokratska partija ima 37, Demokratski Savez Kosova 24, Alijansa za novo Kosovo 13, Demokratski savez Dardanije 11 i Alijansa za budućnost Kosova 10 zastupnika.

Predstavnici nesrpskih manjina u izravnim su izborima osvojili 4 zastupnička mjesta a za njih je rezervirano još 10 na temelju Ustavnog okvira Kosova koliko pripada i kosovskim Srbima.

Po dosadašnjim najavama, za očekivati je koaliciju Demokratske partije Kosova s Demokratskim savezom Kosova i sa zastupnicima nesprskih manjina, no moguće su i druge kombinacije.