Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu imenovao je u utorak predsjednika Demokratske partije Kosova Hashima Thaqia, pobjednika parlamentarnih izbora od 17. studenoga, mandatarom za sastav nove vlade.


Zahvaljujući na imenovanju Thaqi je izjavio da je "Kosovo jedinstveno i spremno za vlastitu državu".

Vezani članci Bez konkretnih rješenja za Uljanik (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Atmosfera u Uljaniku je napeta: ''Ljudi su jednostavno ogorčeni'' Andrej Plenković (Foto: Robert Anic/PIXSELL) Premijer Andrej Plenković najavio sjednicu Vlade u Hvaru: "Sjednica će biti posvećena turizmu i razvoju otoka"

Thaqi je odmah počeo konzultacije s predstavnicima ostalih stranaka radi sastavljanja koalicijske vlade.

Thaqijeva Demokratska partija Kosova osvojila je na parlamentarnim i općinskim izborima 17. studenoga najviše glasova birača. Od 120 zastupnika kosovskog parlamenta Demokratska partija ima 37, Demokratski Savez Kosova 24, Alijansa za novo Kosovo 13, Demokratski savez Dardanije 11 i Alijansa za budućnost Kosova 10 zastupnika.

Predstavnici nesrpskih manjina u izravnim su izborima osvojili 4 zastupnička mjesta a za njih je rezervirano još 10 na temelju Ustavnog okvira Kosova koliko pripada i kosovskim Srbima.

Po dosadašnjim najavama, za očekivati je koaliciju Demokratske partije Kosova s Demokratskim savezom Kosova i sa zastupnicima nesprskih manjina, no moguće su i druge kombinacije.