Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispuštanje kontaminirane vode

Kontroverzni plan Japana izazvao buru, građani u strahu: "Bojim se da će to zagaditi ocean i dovesti do zdravstvenih problema"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Građani Južne Koreje počeli gomilati zalihe soli i plodova mora, strahujući za opskrbu uoči planiranog ispuštanja kontaminirane vode iz nuklearne elektrane u japanskoj Fukushimi u ocean.

Uprava za ribarstvo obećala je da će znatno pozornije tragati za potencijalnim znakovima pojačane radioaktivnosti u solanama i potvrditi zabranu morskih plodova ulovljenih u blizini Fukushime.

Građani ipak kupuju puno više soli i morskih plodova no što im je potrebno, strahujući da bi odluka Japana o ispuštanju kontaminirane vode mogla ugroziti njihovo zdravlje.

"Bojim se da će ispuštanje otpadnih voda moglo zagaditi (ocean) i dovesti do zdravstvenih problema, ali i podići cijene soli i plodova mora", kaže 67-godišnja Park Young-sil, kupujući namirnice na tržnici u Seulu.

Pročitajte i ovo Skladište nuklearnog otpada u Dvoru, ilustracija - 2 Dvor na Uni Mještani u strahu za zdravlje: "I ovako je priroda već uništena." Reporterka Dnevnika Nove TV ušla u prostor gdje će se skladištiti radioaktivni otpad

Dok su Seul i Tokio posljednjih mjeseci potaknuli korake da se poprave veze narušene povijesnim sporovima, plan Japana da ispusti više od milijun tona kontaminirane vode iz uništene elektrane Fukushima ostao je vrlo sporan za najbližeg susjeda.

Više od 85 posto južnokorejske javnosti protivi se japanskom ispuštanju kontaminirane vode, prema anketi koju je u svibnju proveo Research View, a njih 70 posto planira konzumirati manje plodova mora ako Tokio napravi što je najavio. Vlasnik trgovine soli u Seulu Hyun Yong-gil rekao je da je promet u proteklim danima poskočio "40 do 50 posto", unatoč podignutim cijenama.

"U zadnje vrijeme imamo više kupaca nego obično i čini se da mnoge brine planirano ispuštanje otpadnih voda", rekao je.

Cijene morske soli bile su u prvom tjednu lipnja gotovo 27 posto više nego prije dva mjeseca, prema ministarstvu oceana i ribarstva koje poskupljenje pripisuje lošim vremenskim prilikama i smanjenoj proizvodnji.

"Proizvođače sve više brine duga proljetna kišna sezona", navodi se u priopćenju ministarstva, objavljenom u utorak.

Morska sol bila je u petak popularna tema na internetskoj stranici za kupnju koju vodi državna Nacionalna federacija ribarskih zadruga. Korisnici pišu o kupnji velikih količina soli i pozivaju druge da slijede njihov primjer.

Pročitajte i ovo Ilustracija Panika u Tajlandu Iz elektrane je prije šest dana nestao radioaktivni cilindar! Jako je opasan za zdravlje, a policija ga ne može pronaći

"Kupili smo alge i inćune za tri godine i veliku vreću soli", stoji u objavi na korejskom Twitteru.

Obujam narudžbi soli i upiti podružnicama Nacionalne federacije poljoprivrednih zadruga u okrugu Sinan, poznatom po proizvodnji morske soli, poskočili su skoro 27 posto. Dionice proizvođača soli i plodova mora snažno rastu. Cijena dionice Insanage, tvrtke specijalizirane za proizvode od soli, poskočila je u srijedu za 28 posto, a proizvođača konzervirane tune Sajo Seafood više od šest posto.

Skok cijena potaknulo je izvješće japanske javne televizije NHK početkom tjedna da je podvodni tunel kojim bi ozračena otpadna voda trebala biti ispuštena iz Fukushime u ocean napunjen. Japan planira do ljeta u more izbaciti više od milijun tona kontaminirane vode koja se uglavnom koristila za hlađenje reaktora u nuklearki u Fukushimi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene