Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predstavljeni rezultati istraga

Velika akcija zadarske policije: Zbog prodaje droge uhićeno više osoba, pronađeni i novac i oružje

U dva dana zadarska policija provela je dva značajna kriminalistička istraživanja, u kojima su kod osumnjičenih pronađeni i oduzeti heroin, kokain, amfetamin, digitalne vage i oružje.

U Policijskoj upravi zadarskoj održana je konferencija za novinare na kojoj su prezentirana dovršena kriminalistička istraživanja koja su rezultirala zapljenom veće količine kokaina, heroina i amfetamina.

Na konferenciji su sudjelovali Ivan Gambiraža, zamjenik načelnika, te Željko Pilipović, voditelj službe kriminalističke policije PU zadarske.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stigla ga pravda Prijetio ženi pa završio iza rešetaka: Policija mu pretražila dom i pronašla oružje i drogu

U uvodnom dijelu Gambiraža je iznio statističke podatke o zapljeni droge od početka 2023. godine.

"Na našem je području zabilježeno osam zapljena kokaina, u kojima je pronađeno oko 387,34 grama kokaina, te tri zapljene heroina, s ukupno 3163 grama heroina i 1018 grama tzv. punila, kao i 18 zapljena amfetamina, u kojima je oduzeta ukupna količina 2147,9 grama amfetamina, te 86 zapljene marihuane s ukupno 16.947,16 grama oduzete marihuane", rekao je.

Dodao je da su na području Policijske uprave zadarske u posljednjih tjedan dana dovršena četiri značajna kriminalistička istraživanja.

Pronađena dva kilograma heroina i kilogram speeda

O rezultatima dvaju posljednja istraživanja novinare je upoznao voditelj Službe kriminalističke policije Željko Pilipović, a radi se zapljeni više od dva kilograma heroina, kao i više od kilograma amfetamina, tzv. speeda.

Naime, tijekom provođenja koordiniranog i zajedničkog postupanja s policijskim službenicima Policijske uprave primorsko-goranske, u utorak, 6. lipnja 2023. godine u ranim poslijepodnevnim satima na autocesti A1 na području mjesta Jasenice, policijski službenici Odjela kriminaliteta droga u suradnji s policijskim službenicima Postaje prometne policije Zadar zaustavili su osobni automobil slovenskih nacionalnih oznaka za koji je postojala osnovana sumnja da se radi o prijevozu droge.

Po zaustavljanju 25-godišnji vozač, državljanin Slovenije, u daljnjem policijskom postupanju dragovoljno je izručio manju količinu kokaina – jedan gram.
Zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela i prisutnost druge droge u vozilu muškarac je uhićen i priveden u prostorije policije, dok je vozilo vučnom službom prevezeno u krug policijske uprave.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zombiji nadljudske snage Istina o "kanibalskoj" drogi zbog koje ljudi navodno žvaču staklo i mogu skakati sa zgrade, a da se ne ozlijede

Potom je istog dana temeljem sudskog naloga Županijskog suda u Zadru i uz korištenje psa za detekciju droga obavljena pretraga, a kada je policijski pas Gana pozitivno reagirao na prisutnost droge u vozilu, osumnjičeni je iz vozila izručio četiri vrećice s heroinom i jednu s amfetaminom, koje su bile skrivene u prostoru posebno prenamijenjenom za prijevoz droge, u predjelu ispod mjenjača.

Radi se o ukupnoj količini droga: oko 2094 grama heroina i oko 1070 grama amfetamina. Nadalje, tijekom kriminalističkog istraživanja od osumnjičenog je oduzet i novčani iznos, za koji se sumnja da potječe od izvršenja kaznenog djela.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja, osumnjičeni je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske, a kaznena prijava zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama dostavljena je Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru.

Nabavljali veće količine heroina i kokaina

Policijski službenici Odjela kriminaliteta droga Policijske uprave zadarske dovršili su kriminalističko istraživanje nad četiri hrvatska državljanina u dobi od 46, 39, 57 i 42 godina, koje se sumnjiči za Neovlaštenu proizvodnju i promet drogama.

Naime, provedenim višemjesečnim kriminalističkim istraživanjem sumnja se kako je prvoosumnjičeni 46-godišnjak u cilju daljnje prodaje nabavljao veće količine heroina i kokaina, a drogu je skrivao te dalje preprodavao posredstvom druge trojice osumnjičenih, za koje se sumnja da su u više navrata drogu preprodavali krajnjim korisnicima na širem zadarskom, biogradskom i šibenskom području.

Tako se 46-godišnjaka sumnjiči da je tijekom svibnja 2023. godine u najmanje dva navrata 57-godišnjaku prodao oko 400 grama kokaina s ciljem daljnje preprodaje na širem zadarskom području, a tu je drogu 57-godišnjaku do prebivališta prevozio osumnjičeni 39-godišnjak.

Nadalje, 39-godišnjaka se sumnjiči da je u posljednjih pet mjeseci u najmanje 59 navrata izvršio preprodaju kokaina i heroina u količinama u rasponu od 0,5 do 103,5 grama, koje je prethodno nabavljao od 46-godišnjaka i dalje preprodavao na širem biogradskom i šibenskom području. Osumnjičenog 42-godišnjaka sumnjiči se da je u tri navrata vršio prodaju i posredovanje pri preprodaji droge drugim osobama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oglasio se Božinović Veliki ulov policije u riječkoj luci: Zaplijenjeno više od pola tone kokaina, vrijednosti 20 milijuna eura

U sklopu istraživanja temeljem naloga Županijskog suda u Zadru na širem zadarskom području izvršene su pretrage domova i drugih prostorija koje osumnjičeni koriste, kao i vozila, a prilikom pretrage kod 46-godišnjaka na benkovačkom području policijski službenici pronašli su oko 540 grama heroina, 207,54 grama kokaina (droga je bila pakirana u po dvije pojedinačne PVC vrećice), digitalnu vagu, dvije lovačke puške i pet komada streljiva kalibra 7,9 mm te novac za koji se sumnja da potječe od preprodaje droge.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja sva četvorica osumnjičenih predana su pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske uz kaznenu prijavu zbog kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama iz čl. 190. st. 2. Kaznenog zakona.

Isto tako, protiv 39-godišnjaka se zbog ustupanja droge drugoj osobi i davanja na konzumaciju kokaina i heroina podnosi kaznena prijava zbog kaznenog djela Omogućavanje trošenja droga iz čl. 191. st. 1. Kaznenog zakona.

Zbog nelegalnog posjeda oružja i streljiva, odnosno počinjenog prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, protiv 46-godišnjaka slijedi optužni prijedlog.

Na kraju izlaganja, voditelj službe se zahvalio svim policijskim službenicima koji su sudjelovali u provođenju kriminalističkih istraživanja, a koja su u konačnici rezultirala većom zapljenom droge.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene