Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sudu su predali prijedlog za ocjenu ustavnosti obiteljskog zakona očekujući da će ga proglasiti neustavnim, čime bi se pokrenuo proces donošenja i prihvaćanja njegovih izmjena kojima će se poštovati jednakost svih.


Aktivistice i aktivisti lezbijske grupe Kontra te centra za prava seksualnih i rodnih manjina Iskorak danas su ispred Ustavnog suda održali simboličnu akciju pod nazivom 'Svi su pred zakonom jednaki' te su sudu predali prijedlog za ocjenu ustavnosti obiteljskog zakona očekujući, kako su rekli, da će ga proglasiti neustavnim, čime bi se pokrenuo proces donošenja i prihvaćanja njegovih izmjena kojima će se poštovati jednakost svih.

Koordinatorica lezbijske grupe Kontra Sanja Juras izjavila je kako je naziv njihove akcije 'Svi su pred zakonom jednaki' citat iz Ustava Republike Hrvatske. 'Ustavom je propisano da svi trebaju biti jednaki pred zakonom te da se svima jamči jednako zaštita njihova osobnog i obiteljskog života', istaknula je Juras. Ustvrdila je kako, nažalost, 'to u praksi u Hrvatskoj ne izgleda tako'. 'Obiteljskim zakonom zajamčena su određena prava bračnim i izvanbračnim parovima, ali, nažalost, ta prava nisu dostupna istospolnim parovima, oni nisu tretirani zakonom jednako, nisu ravnopravni i nemaju brojna prava koja heteroseksualni parovi smatraju zdravo za gotovo i normalnim dijelom svojeg života', rekla je Juras i navela primjer istospolnog para koji može živjeti zajedno više od 20 godina, no u slučaju smrti jednog partnera 'drugi partner može ostati na ulici, da ne naslijedi stan u kojemu je živio više od 20 godina i ne može dobiti obiteljsku mirovinu'.

'To je samo jedan primjer koji predstavlja realnost za istospolne parove i zbog toga tražimo da Ustavni sud donese odluku u kojoj će obiteljski zakon ocijeniti neustavnim i pokrenuti inicijativu za njegove izmjene', rekla je Juras. Dodala je kako je u 2010. Europski sud za ljudska prava donio presude u kojima je potvrdio da se istospolne zajednice smatraju obiteljima prema Europskoj konvenciji o ljudskim pravima. 'Ustavom i Europskom konvencijom o ljudskim pravima propisano je da se svakom jamči poštovanje i pravna zaštita njegova osobnog i obiteljskog života, dostojanstva, ugleda i časti (čl 35. Ustava i čl. 8. Konvencije)', navode aktivistice i aktivisti Kontre i Iskoraka.

Pred zgradom Ustavnog suda izveli su i performans puštajući raznobojne balone na kojima su, kako su rekli, napisali prava koja nedostaju i ono što traže od izmjena obiteljskog zakona (pravo na nasljeđivanje, na obiteljsku mirovinu, na zdravstveno osiguranje...). (Hina)

Vezani članci Protuprosvjed na Trgu VELIKA FOTOGALERIJA Muškarci pali na koljena, žene uzvratile udarac: ''Ne priznajemo gospodare ni u privatnom ni u javnom životu!'' Slika nije dostupna Udruge reagirale na PROPUST Ustavnog suda: Zaboravili su na naš prijedlog
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju